Средната заплата в София е 1841 лв., най-високо платени си остават IT-тата

18.09.2020 / 18:13 1

снимка Булфото

Заради коронавирусната пандемия има около 15 хиляди съкратени. Но в София хората не биха започнали работа, ако не получават поне 1000 лева чисто, като допълнително имат социални придобивки.

Сред другите им изисквания са почасова работа или намален работен ден, за да имат повече свободно време. Това са част от условията, които хората, останали без работа поставят в бюрото по труда.

Средната заплата в столицата през март е 1841 лв., въпреки че тогава бе обявено извънредно положение. Тя е със 75 лв. повече от предходния месец. За година средната заплата се е вдигнала със 117 лв., предава "24 часа".

От началото на годината в столицата са обявени общо 15 785 свободни работни места, сочат данните на Агенцията по заетостта. Те са с около 5479 по-малко в сравнение с предходната година, което е обяснимо предвид настъпилата икономическа криза и затварянето на много бизнеси, обясняват експертите.

Най-много хора се търсят в сектор "Административни и спомагателни дейности", следван от сектор "Търговия" и "Хотелиерство и ресторантьорство".

В сектор "Търговия" средната обявена заплата за хипермаркетите е 1250 -1350 лв. В по-малките вериги магазини е 1000-1200 лв.

В училищата обявените работни места са за учители с минимална работна заплата от 920 лв., но се дават допълнителни пари за прослужено време, както и бонуси. За хигиенисти в училище е обявена минимална работна заплата от 610 лв.

В областта на ресторантьорството и хотелиерството заплатите са между 800 и 1200 лв. Най-много получава  в IT сектора, където заплатите са около 4000 лв.

В сектор "Строителство" заплатите са с голяма разлика и варират между 1000 и 3000 лева в зависимост от това дали обектите са в България, или в страна от ЕС.

Медицински кадри не се задържат продължително в бюрата по труда. "За краткия престой те получават по няколко предложения, от които могат да избират. Често привлекателни за тях са офертите за чужбина. В Германия средната заплата за медицинска сестра е 5000-6000 евро", дадоха за пример експертите.

Най-високите обявени заплати - около 4 хил. лв. са в областта на информационните технологии, създаване на софтуер, аналитик софтуер, търговия, в областта на медицината и търговски представители на фармацевтични продукти.

"В тези сфери няма текучество, защото се предлагат високи заплати и социални пакети", обясняват още експертите от бюрата по труда в столицата. Към края на юли работа са започнали 15488 души.

Трябва да се има предвид, че над 60% са специалисти, които не желаят да правят компромиси и да приемат по-нискоквалифицирани длъжности, обясняват още специалстити.

Заради пандемията около 15 000 работници и служители са били освободени от работа в София. Най-много са от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство, туризъм", следвани от "Търговия", "Преработваща промишленост" и "Други дейност".Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Нане (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2879 | Одобрение: 604
Е народна република софия как нали си избират боко затова

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама