Станишев: Готвим оперативна програма за Северозапада

12.04.2014 / 16:08 0

снимка: БулФото, архив

"Всички преживявате упадъка на Северозападния регион и това е тежката реалност. Бях много възмутен през изминалата година, когато в ЕС се договаряха парите. Тогавашният министър-председател на България не използва възможността да изтъргува нещо допълнително за своите изостанали региони, а такива пари получиха Унгария, Гърция, Италия, Испания. Дори богата Германия получи допълнителни пари за своите изостанали региони, а само България не бе поставила условия и не бе поискала допълнителни средства", каза председателят на БСП Сергей Станишев пред партийния актив в Белоградчик, информира "Преса".

Лидерът на БСП подчерта, че се работи за създаването на специална оперативна програма, която да е за Северозападна България. Идеята е да бъдат заделени пари от всички оперативни програми и те да отидат за най-изостаналия регион на Европа. "Тези пари ще отидат за стесняване на огромната яма, която се отвори между Северозападна България и останалата част на страната", категоричен е Станишев.

''За да може правителството да продължи това, което е започнало, му е нужна сила и тя трябва да дойде от европейските избори''. На срещата с членове и симпатизанти на левицата Станишев припомни, че Бойко Борисов иска да спечели евровота, за да призове правителството да си подаде оставката.

"Колко българи искат Борисов и Цветанов да се върнат на власт?", запита Станишев и обясни, че това е и залогът на предстоящите избори. "Това е нашата отговорност не само пред БСП, но и пред България", каза лидерът на БСП и призова съпартийците си за мобилизация. Станишев увери, че е наясно, че има проблеми с безработицата и че програмите за временна заетост изтичат. Лидерът на БСП подчерта, че именно поради тази причина е поставил задача на правителството новите програми да започнат възможно най-бързо.

Той подчерта, че случващото се в Украйна е чувствителна тема не само за симпатизантите на левицата, но и за цяла България. "Ако поляците, унгарците и прибалтийците имат основания да се притесняват от Русия, за нас тя носи друга символика, защото Освобождението на България идва с цената на много руски войни", подчерта Станишев.

Председателят на БСП смята, че партията има стабилна позиция, произтичаща от националния интерес, и е против икономически санкции за Русия, защото все още помни югоембаргото, от което България е пострадала сериозно. "За разлика от други страни, в Украйна има 250 хиляди етнически българи и първата ни грижа трябва да бъде да гарантираме, че те ще имат спокоен живот и техните права ще бъдат спазвани", заяви Станишев в Белоградчик.

"Ужасно беше състоянието на икономиката. Тя беше съсипана от нестабилност, а сега много хора от бизнеса казват, че не могат да повярват, че започва да се плаща за изпълнение на обществени поръчки и ДДС-то се връща в срок", каза Станишев и добави, че вече е започнал процес на възстановяване и през тази година има възможност да се стигне до 2% икономически растеж. Лидерът на БСП каза, че през септември се очаква да бъде представен планът за реиндустриализацията.

"Едно от първите неща, което беше направено, бе увеличаването на помощите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, а парите за гледане на второ дете се увеличиха от 35 на 50 лв. Сега средно на едно семейство се падат 1,4, а имаше много двудетни семейства. През тази година акцентът ще бъде второто дете, защото губим човешки ресурс, който е много ценен капитал", каза в заключение Станишев.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама