Стартира битката за елитните гимназии

16.06.2015 / 08:22 1

От днес започва подаването на документи за участие в надпреварата за елитните гимназии. До петък всеки седмокласник, положил успешно изпитите си по български език и математика, трябва да подаде документи за участие в първото класиране, информира БНТ.

На първо място в заявленията се поставят най-желаните гимназии, следвани от по-малко желаните училища.

Документите се подават в училището-гнездо, което ученикът е избрал. Учениците трябва да носят със себе си копия и оригинали на удостоверение за завършен VІІ клас, служебната бележка за оценките от успешно положените приемни изпити и медицинско свидетелство за тези, които кандидатстват в професионални паралелки или профилите „Изкуства" и "Спорт".

Училищата-гнезда, в която ще се подават заявленията, са публикувани на сайта на РИО-София, допълва Дарик.

До 25 юни ще бъдат обявени списъците с приетите ученици на първия етап на класирането. Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първия етап, трябва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втория етап от класирането - от 26 до 30 юни. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап на класирането.

Ако кандидатът е минал на по-предно свое желание, следва да се запише в приемащото училище - от 6 юли до 8 юли, включително.

За неуспелите да се класират и за неудовлетворените от втория етап на класирането ученици, има възможност за участие в третия етап на класирането. За него от 10 до 14 юли ще се подава ново заявление в училището-гнездо, в което желанията могат да се подредят отново, съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата. Ако на втория етап ученикът се е записал, за да подаде заявление за участие в трети етап, трябва да изтегли документите си.

След обявяване на резултатите от третото класиране и останалите свободни места следва етап на попълване на незаетите места по приемащи училища до 28 юли. Необходимата информация ще се получава от директорите на приемащите училища.
Копирано от standartnews.com


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Armaga (преди 7 години)
Рейтинг: 700 | Одобрение: 265
Форматът на записванията за гимназии е крайно неоптимизиран. В резултат на това децата на мутри влизат в елитните гимназии, заедно с най-знаещите (или просто назубрили материала/преписали отговорите) от града. Това обаче е лошо за отличните ученици, защото няколко мафиотчета дърпа нивото на обучението в гимназиите доста надолу, а никой не може да им каже нищо. Иначе добрите ученици остават в т.нар. "втора ръка" гимназии, където учат заедно с доста по-слаби и това неминуемо рефлектира върху качеството на обучение. В резултат на тази сбъркана схема за кандидатстване, нивото на средното образование все повече пропада в последните 20-тина години.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама