Става горещо! Кунева с кърваво писмо до служебния премиер Герджиков!

20.02.2017 / 19:27 11

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева призова с много учтиво писмо служебния премиер Огнян Герджиков министрите му да не се месят в предизборната кампания, пише Блиц.

Бившият министър на образованието е впечатлена от факта, че в прегледа за състоянието на министерствата именно управляваното от нея ведомство е посочено като лош пример.

Кунева не е съгласна с констатациите, че има забавяне на подготовката и приемането на част от подзаконовите нормативни актове, касаещи предучилищното и училищното образование и проблемите при управлението на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020”, заради които както стана известно страната ни е изправена пред опасността да изгуби многомилионно финансиране от страна на ЕС.

Ето и текста на цялото писмо на Кунева до проф. Герджиков:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Като приветствам възприетия от Вас подход за преглед на състоянието на министерствата, бих искала да направя някои уточнения, свързани с дейността на Министерството на образованието и науката. Те са важни не само заради обективната оценка на свършеното от предходния екип, но и защото са отправна точка за предстоящата работа на действащия екип на Министерството, както и за предотвратяване на всякакви опити за манипулиране на обществото в хода на предстоящата предизборна кампания.

В Доклада на Главния инспекторат към Министерския съвет, който беше оповестен публично, извън данните за проверените обществени поръчки, специално, макар и твърде общо, са изведени две други констатации единствено по отношение на дейността на Министерството на образованието и науката, а именно:

Забавяне при подготовката и приемането на част от подзаконовите нормативни актове по прилагането на Закона за предучилищното и училищното образование.

Проблеми при управлението на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020”.

По първата констатация е важно да имате предвид, че през последната година в Министерството на образованието и науката беше извършена значителна, и бих казала безпрецедента по обем, работа по подзаконовата нормативна уредба, обезпечаваща прилагането на новия училищен закон. Бяха приети повече от 20 наредби и правилници, в това число 15 държавни образователни стандарти. В този период бяха подготвени проекти на още няколко нормативни актове в напълно завършен вид, които бяха предоставени на новото ръководство при встъпването му в длъжност. Специално искам да подчертая важността на проектите на държавните образователни стандарти за финансирането на институциите и за нормирането и заплащането на труда, както и на проекта на Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила. Следователно, ако ръководният екип на МОН успее да запази високото темпо от последната година, то дори в рамките на служебния кабинет, ще имаме завършена нормативна уредба.

По втората констатация в последните дни имах възможност неколкократно публично да представя пълна информация относно предварителния одит на Европейската комисия. Споделих разбирането си, че е недопустимо с некоректен прочит на писмото на Европейската комисия да се създава напрежение и неясноти в системата относно изпълнението на вече стартиралите проекти. Като знаете, преди дни Комисията опроверга всички внушения и спекулации, че има спрени средства по Оперативната програма. Продължава да буди недоумение оказът на ръководния екип на Министерството на образованието и науката да разпознае своето пряко участие в процеса на подготовка на програмата и в нейното управление почти без прекъсване от създаването й. Още веднъж обръщам внимание, че с моя заповед е утвърден план за действие с мерки, срокове и отговорници по всички бележки, повдигнати в рамките на европейския одит. Бих искала специално да акцентирам върху направените бележки, свързани с процеса на оценяване на проекти по две схеми за интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Тъкмо тези сериозни недостатъци, станаха причина да възложа вътрешен одит, да сезирам Прокуратурата и ДАНС и да стартирам дисциплинарни производства срещу служителите, участвали в процеса, както и да поема временно функциите на ръководител на Управляващия орган. Проблемите, свързани с оценяването, до момента остават без обяснение от ръководния екип на Министерството.

Като най-важни задачи по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020” през следващите седмици бих откроила:

1. Реализиране на пакета от мерки в отговор на препоръките от европейския одит.

2. Продължаване на процедурите за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност.

Това са две ключови за българските научни организации процедури на обща стойност 350 млн. лв. Критериите за избор на тези операции са изработени и утвърдени в периода, в който проф. Николай Денков изпълнява длъжността заместник-министър на образованието и науката. Напомням, че срокът за подаване на проектни предложения беше удължен до 28 февруари 2017 г. по настояване на няколко научни организации. За да стартира навреме оценяването на проектите, решаващо значение има приключването на процедурата за избор на оценител. Важно е да се подчертае, че работата по тази процедура е стартирала под ръководството на проф. Николай Денков и предложените от него критерии относно научната експертиза на оценителите са възприети почти изцяло в техническото задание, като междувременно са консултирани и с други учени. Определената по Закона за обществените поръчки комисия е приключила своята работа по процедурата на 26 януари 2017 г. и съгласно Закона остава възложителят да оповести решението си за избор на оценител. Вече няколко седмици по напълно неясни причини това не се случва.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Вярвам, че отношението Ви към работата на министрите от служебния кабинет ще се основава на най-високи изисквания за прозрачност, почтеност и професионализъм. Сигурна съм съзнавате, че интересите на държавата изискват да не се допуска партийни и/или лични интереси да влияят при вземането на решения от съществено значение за развитието на отделните системи, в това число на системата на образованието и науката. С огромно уважение към Вас и Вашата висока лична отговорност, Ви призовавам да направите необходимото за предотвратяване на опитите с отделни действия членове на служебния кабинет да оказват по недопустим начин влияние върху хода на предизборната кампания.

 

МЕГЛЕНА КУНЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ДБГ
ЧЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА КП РБСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Лоша (преди 4 години)
Рейтинг: 3153 | Одобрение: 1003
Ужасно антипатична , безполезна , нагла и незнам още каква жена.Навсякъде се вре а е некомпетентна и винаги имам чувството че работи против страната
КОГАТО НЯМА ДРУГО И ПАДАНЕТО Е ЛЕТЕНЕ
22
2
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Става горещо народе......Всички некадърници , кървави писма пишат , взривяват и скачат на Герджиков ! Нещо много нервни станаха !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама