Става за 5 минути: Всяка българска домакиня трябва да знае как се прави Белмъш и Кутмач

07.08.2024 / 20:47 0

Кадър Ютуб

България е страна разнообразна на различни традиции и ястия.

Имената на някои са много интересни. 

Едно от тях е известно като Бел Муж, Белмъш, което значи Бял мъж. Знае се и като  Кутмач

То е от района на Белоградчик
Основни съставки: овче сирене, прясно мляко и брашно
 Информация: Бел Муж се е възприемало като традиционно жетварско ястие на турлаците. Те са “планинци” живеещи в Белоградчишко, Чупрене, Чипровско, чак до Княжевац и Ниш.
В тези райони гозбата се приготвя за празника Петровден. Съществува легенда, че навремето Свети Петър посетил тези места и селяните решили да го нагостят с овче сирене. Денят обаче бил толкова горещ, че сиренето се било разтопило. Затова Свети Петър го поръсил с брашно и се получило това много вкусно ястие Бел Муж. Любопитен факт е, че местните го използват и като мехлем за лекуване на изгаряния

Настъргвате сиренето, а брашното разбивате в студеното прясно мляко, след което го смесвате със сиренето и добавяте солта. Ако ползвате прясно мляко от магазина най-добре добавете и 1 супена лъжица краве масло, за да постигнете трационния вид и вкус, пише Supichka.com.

Изсипвате сместа в тиган, най-добре с незалепващо покритие и поставяте на котлона. Бъркате с енергично с дървена лъжица за 4-5 минути, докато се сгъсти. Сервирате Бял мъж с мед или сладко.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама