Стела Николова за TV 1: ЕК да бъде сезирана как са изхарчени европейски средства, как се пази Варненското езеро от България

20.05.2020 / 13:41 0

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Кадри: TV 1

Ние, варненци, живеем в една приказка, която се казва „Новите дрехи на царя”. Не могат да ни убедят институциите, че проблемите, които ние виждаме, те не ги виждат. Две неща се виждат от космоса, както се пошегува един мой приятел - китайската стена и замърсяването на Варненското езеро, започна коментара си за изливането на фекални води във Варненското езеро Стела Николова в ”ДЕНЯТ на Веселин Дремджиев” по TV 1.

Девет месеца варненци не са предупредени, че има проблеми, че от август 2019 година фекални води се леят във Варненското езеро. По никакъв начин нито една институция не предупреди варненци и гостите на града по време на летния туристически сезон 2019, защото 20 август и септември са все още туристически сезон, дори за РЗИ, която мери чистотата на морската вода. Никой не каза нито дума, добави съветничката във варненския ОбС от „Демократична България”.

Проблемът е дошъл, след като една тръба, която трябва да бъде положена на 3 метра под морското дъно, всъщност се намира на морското дъно на канал-езеро. За тази тръба българските и европейските данъкоплатци са платили 5 млн.евро, през 2011 година г-н Бойко Борисов е дошъл да пререже лентичката, държавни институции са приели обекта, някой си е сложил подписа, и днес ние виждаме, че за втори път има проблем с нея. Имало е проблем с тръбата и през 2013 година, но при този инцидент няма регистриран такъв проблем в Морска администрация, каза още Николова.

Сега тръбопроводът е прекъснат (на снимката), южната част от тръбата е извита 4 метра нагоре, това нещо стои така от 20 август 2019 година и нито една институция не е предприела нищо до март 2020-а, когато Община Варна обявява обществена поръчка в рамково споразумение пряко договаряне с Хидрострой. Вече имаме започнал ремонт от 13 май, но тези фекални води продължават да се изливат във Варненското езеро, а всички институции твърдят, че проблем няма, коментира Николова.

Вчера в 14 часа имахме видео, в което един рибар от Варненското езеро бе пуснал тонове умряла риба, но отново институциите твърдят, че проблеми няма. Късно снощи в сайта на Басейнова дирекция се появи съобщение, в което се твърди, че има единични бройки умряла риба. Аз вчера отидох да видя откъде тръгва проблема, това са километри, от местност Лазур до село Константиново има километри и по цялото протежение има мъртва риба, допълни Николова.

Проф. Момчева от Института по океанология каза, че този цъфтеж на планктона в момента се получава, когато той има подходяща хранителна среда. Ние разбираме от какво е подходящата хранителна среда, тя няма откъде другаде да дойде, в същото време Варненското езеро е защитено по натура 2000 от 2012 година и ние така ли опазваме птиците. ЕК трябва да бъде сезирана по отношение на това как са изхарчени европейски средства и как се пази Варненското езеро от България, при положение че тя е страна по директивата за опазване на дивите птици, завърши Стела Николова."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама