Стоенето до скарата може да е изключително опасно! Внимавай за...

27.05.2018 / 00:48 1

Учени от университета "Жинан" (Китай) стигнаха до шокиращи изводи. Според тях шиш кебапите са смъртна опасност за хората. И заплахата се отнася не само за чревоугодниците, но и за онези, които печат месо или са близо до скарата.

Експертите обясняват, че приготвянето на всякакви скари, независимо дали става въпрос за барбекю или кебап, е свързано с образуването на опасни вещества за здравето, отделяни при изгарянето на дървените въглища. Влизайки в тялото с храна или дишане, те могат да причинят респираторни инфекции, ДНК мутации и рак.

Заключенията на учените се основават на резултатите от проучването с участието на 20 доброволци. Те били разделени на три групи: първата била подложена на въздействието на полициклични ароматни въглеводороди през кожата, втората - при навлизането им в стомаха и третата - през белите дробове. След това от представителите на всяка от групите били взети проби от урината им.

Най-голямата вреда, както се очаквало, причинило проникването на опасните съединения с храната. На второ място се оказало кожното въздействие. Но дори при вдишване човешкият организъм приема максимално количество токсини. 

Ето защо дори стоенето в непосредствена близост до скарата, на която се пече месото, може да бъде изключително опасно за здравето./ Zdrave.to

 

И още:

 

Полезно или вредно е печеното месо на скара?

Готвенето на барбекю и скара могат да бъдат проблематични поради две причини. Първо, дървените въглища и дървата горят и отделят "мръсни" елементи, не само въглеводороди, но също така и малки частици сажди, които замърсяват въздуха и може да влоши проблеми със сърце и бели дробове.

На второ място, при печенето на месо на скара може да се образуват два вида на потенциално канцерогенни съединения: полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични амини.

Въглените от скарата може да представляват риск от рак.

 

Според Американското общество за борба с рака, полициклични ароматни въглеводороди се увеличават, когато мазнините от месните продукти капят върху дървените въглища.

След това те се издигат с дима и могат да се депозират в храната. Те също могат да се формират директно върху храната, тъй като на някои места месото е овъглено. Колкото по-висока е температурата и колкото по-дълго готвим месото, толкова повече хетероциклични амини са се образували.

Хетероциклични амини също могат да се формират и върху печените и на тиган меса, не само на скара. В действителност, изследователи от Националния онкологичен институт са идентифицирали 17 различни хетероциклични амини, които са резултат от готвене на "мускулести меса" и че те могат да представляват риск от рак.

Проучванията също така показват повишен риск от рак на дебелото черво, панкреаса и рак на млечната жлеза, свързани с високия прием на пържени или печени на скара меса.

Микроскопичните парченца от полиненаситени мастни киселини, изпусканити в атмосферата от готвенето на месо на барбекю в задния двор помагат за замърсяването въздуха.

В Канада, дървените въглища са ограничен продукт съгласно Закона за опасните продукти. Според канадското министерство на правосъдието, дървените въглища в торби, които се рекламират, които се внасят или продават в Канада, трябва да бъдат обозначени с етикет с предупреждение за потенциалните опасности от продукта.

И въпреки всичко това и опасностите, които крие печенето на скара, здравните специалисти препоръчват печенето като здравословен начин на готвене, защото позволява на мазнините да се отцедят от месото, следователно, което ви позволява да намалите приема на мазнини. Но те също така казват, че печенето може да ни навреди, ако това не е направено по правилния начин.

 

gotvach.bg



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама