Стотици се сбогуваха с контраадмирал Емил Станчев (Снимки)

27.03.2014 / 14:43 0

„С кончината на контраадмирал Емил Станчев за мен се затваря една от най-славните страници от историята на военноморския ни флот.“ Това каза след поклонението на контрадмирала народният представител Борислав Гуцанов. Стотици варненци се присъединиха към траурната церемония, която започна с поднасяне на венци и цветя пред тленните останки на адмирал Станчев, който си отиде от този свят на 25 март. Сред присъстващите имаше политици, настоящи и бивши морски офицери, служители на ВВМУ, близки и приятели на един от най-емблематичните началници на Военноморско училище. 

Съболезнователно писмо и огромен венец изпрати министърът на отбраната Ангел Найденов. В ритуала по изпращането се присъедини и настоящото ръководство на ВВМУ начело с капитан I ранг, професор, доктор на военните науки Боян Медникаров. Цветя и венец поднесоха и от Градския съвет на БСП - Варна. 

Специално от Созопол пристигнаха колеги на адмирала от леководолазните сили. Присъстваха още мнозина представители на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище - настоящи и бивши, представители на Синдикален Алианс "Сигурност" в МВР, както и адмирал Румен Попов, проф. Масис Хаджолян, капитаните Васил Дачев, Николай Йовчев и други изявени морски и военни кадри.

"Човек не е господар на раждането и смъртта, в промеждутъка е човекът. А адмирал Емил Станчев изпълни този промеждутък много достойно. Може видимо да беше не много емоционален, но на него можеше да се разчита - като каже - да, значи да, не -не. Отиде си един достоен човек. Покриваше писания морал с личния си морал", коментира контраадмирал Румен Попов, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” от 1982 г. до 1990 г. . 

Духовият оркестър на ВМС свири за изпращане на адмирал Станчев до самия гроб, където беше извършен и специален салют в памет на командващия. 


В залата на ДНФ, където беше положен ковчегът за поклонението, до последно стояха насълзени колеги, служители, близки приятели и роднините на Станчев. 


Контраадмирал Емил Станчев е роден през 1931 год. в гр. Шумен. През 1950 год. постъпва във ВНВМУ „Н.Й. Вапцаров”, което завършва успешно през 1953 год. Службата си започва в дивизион „Торпедни катери”. С доказания си авторитет и качества му е поверено да участва в организирането на създаваната в Созопол 10 БРТКА като началник щаб, а по-късно и като командир на бригадата. През този период той се изявява като голям морски офицер, като сплотява личния състав на бригадата и я извежда на едно от челните места във ВМФ. Ударните сили на ВМФ през този период, съвместно с другите кораби от Флота се превръщат в мощно нападателно средство за отбраната на сините ни граници.
През 1976 год. контрадм. Станчев е назначен за Началник на ВНВМУ "Вапцаров". Високите му оценки от поделенията, които е ръководил, се отразяват в очакванията на командно-преподавателския състав на Училището. И тези очаквания се реализират. Със съдействието на специалисти от ВМФ, БМФ, Рибно стопанство и други морски училища от СССР изгради солидна основа за практическа насоченост в обучението. В кабинетите на катедрите се наблегна приоритетно на тренировъчната подготовка. Началникът лично четеше лекции по „Тактика на ВМФ” и „Бойно използване на ракетното оръжие”. Значително постижение за училището, а и за гражданството на Варна беше построяването на Планетариума. През 1981 год. под негово ръководство бе организирано тържестваното честване на 100-годишнината на флотската Алма Матер. В аналите на ВНВМУ адм. Станчев ще бъде запомнен като един от най-успешните и емблематични негови началници, оставили трайна диря в съзнанието на хиляди негови възпитаници, офицери, преподаватели и служители.


През 1982 год., след 6 години ръководство на Морско училище, к/а Станчев е издигнат и за зам. Командващ по тила, техниката и въоръжението на ВМФ, където още един път показва таланта си на командир и организатор.

Фото Румен Сарандев


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама