Стоян Пасев: До другото лято "Гьола“ във Варна става законен и платен

14.08.2018 / 11:17 16

Незаконният басейн на топлата вода до Офицерския плаж, популярен сред варненци като "Гьола“, до идното лято трябва да стане законен, но и платен, коментира за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.

"Това е един от каптажите на територията на Община Варна и Област Варна. Предният месец се промени Законът за водите, с което се дават правомощия на Община Варна да борави вече с наличните си термални източници. Липсата на яснота в закона беше пречка досега. Термалната вода, която имаме беше на територията на две общини и две области - Варна и Добрич и нямаше как по закон един водоизточник да се ползва от две общини. Промените дават правомощия на Община Варна да си стопанисва водоизточниците, да определя правилата за ползването им. В момента тече процедура по установяването на законно свързаните общини за тези минерални източници, след това преминават под управление на общината и с решение на Общински съвет би трябвало да се вземе решение относно таксата, която ще заплащат евентуалните ползватели. Надявам се от догодина да започнат ритмично да работят всички минерални източници, тъй като това е невероятно богатство и не бива да позволяваме да се самоизлива в морето. 

Ясно е че "Гьола“ е незаконен към момента, затова обясних каква ще е процедурата по неговото узаконяване. След кат остане прехвърлянето от държавата към общината на минералните източници, тогава тя ще определя таксите и правилата. Сега има самоизлив на минералната вода и знаем всички как се ползва, там се събират всякакви хора, перат се килими, къпят се клошари и се бръснат. Недопустимо е в 21 век в центъра на града да има такова нещо. Една от версиите е да се направи обществена къпалня с такси, което е нормално. Общината ще го стопанисва и има опция за отдаването на концесия и да се ползват от един източник няколко ползватели. Това е задачата на общината да определи дебита от един каптаж и да се заявят евентуалните желаещи за концесия или наем. Всичко това е работило и то в рамките на близките 6 месеца. Така че надявам се от другото лято там да няма свободно къпещи се, а и да има общината трябва да се грижи за тях.", каза областният управител. 

Варненци, обединени в инициативен комитет, не веднъж се вдигнаха на бунт в защита на безплатната къпалня. Те настояваха да се узакони, да има осветление, полицейска охрана, медицинско обслужване и спасител. За това се настояваше в отворено писмо до кмета, областния управител и правителството.

Санитарен контрол на къпалнята няма, тъй като тя е незаконна и никъде не фигурира като басейн, коментира за Varna24.bg д-р Дочка Михайловa, директор на Регионалната здравна инспекция. Така хигиената и качеството на водата там не подлежат на проверка от здравните власти. За това, че обектът е незаконен алармираха не веднъж и от Басейнова дирекция, откъдето са изпратили предписания и становища до Община Варна. 

Към момента басейнът, който се ползва целогодишно, е построен с дарения, а пречистването и почистването се прави от доброволци с подръчни средства.

Ползвателите на безплатния басейн обаче не са съгласни да плащат за къпане в лечебните минерални води. От Инициативния комитет призоваха властите да подкрепят инициатива за узаконяване, въвеждане на ред и надлежна експлоатация и реконструкция на съществуващата обществена къпалня.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
0
Atna (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4800 | Одобрение: 2160
Не се наядоха тези Гербджаджий. Всичко откраднаха. Остана само за уя да дойдат да ме хванат, само това не са направили още.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама