Страшен микс от наркотици трови младите във Варна

14.04.2018 / 17:54 5

Снимка: Dariknews.bg

Употребата на микс от наркотици е причината за множество отравяния сред младите хора от Варна, попаднали в Клиниката по токсикология. Това сочи анализ за миналата година, сподели за Varna24.bg доц.д-р Снежана Златева, началник на Клиниката към Военноморска болница.

Най-често нито дилърите, нито хората, решили да употребят наркотични вещества, подозират, че това, което вземат е опасен "букет" от дрога, който може да доведе до фатални последствия. Тези комбинирани наркотици се правят в гаражи и малки лаборатории и се пласират на по-ниски цени.

Целта на комбинираните наркотици според доц. Златева е по-бързото пристрастяване и попадане в мрежите на дилърите.

Често наркотиците са в комбинация с алкохол, допълни доц. Златева. Сред зависимостите тя поставя на първо място именно тези от алкохол. Най-малкият пациент на клиниката през 2017 г. е било момче на 11 години, което се е отровило с голямо количество бира. Следват 12-13-годишни с отравяне от ракия, 14-годишни попаднали в клиниката след употреба на големи количества водка и бира, водка и уиски, както и мастика. Имало случаи на ученици, които са прекалили с алкохола по време на училище. Най-многобройни са случаите през август, когато децата са във ваканция.

Общо случаите на отравяне с алкохол за лица до 18 години от Варна през миналата година са 72, като от тях 58% на прекалилите с питиетата са момичета, а останалите - момчета, пише Блиц.

Случаите на тежко отравяне с наркотици при младежите до 18 години за миналата година са 20. Най-много са случаите на комбиниране на два и повече наркотика. Най-употребявана остава марихуаната, следвана от хероина и за първи път има случай на 17-годишно момче, отровено с кокаин. Засилва се тенденцията, започнала през 2015 г., на комбинирането на няколко наркотични вещества. Впечатление прави това, че повече се срещат случаите на прекомерна употреба на наркотици при момичетата.

Докато по отношение употребата на наркотици от 2015 г. досега се наблюдава едно и също ниво, то значително нарастват случаите на отравянията с алкохол, допълни доц. Златева.

Пораженията върху младите хора вследствие употребата на комбинираните наркотици са предимно върху централна нервна система и сърдечно-съдова система.

При лицата над 18 години има случай на жена на 65 години, която е попаднала в клиниката след употреба на голямо количество марихуана и мъж на 47 години с отравяне при употреба на комбинация между наркотици и алкохол.

Шест са смъртните случаи след употреба на хероин през миналата година при лица над 18 години. Те са на млади хора между 32-34 години.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
DA (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
TROWJAT GI NACHITE DECA ZACHTOTO NJAMA ZAKON KAKTO WAW FILIPINITE I TAILAND!!!DA WI E 4ESTITA EWROPEISKO-AMERIKANSKA demokracija ZA KOJATO BLENUWAHTE!!!
3
3
w (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
наркотиците са за глупави родители  и глупавите им деца,не са задължителни.но да се тровят,такива не ги съжалявам,а когато пряко съм засегнат от такива,знам какво да правя;)
8
2
?! (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А, кой ги внася; кой ги разпространява и кой здраво си пълни гушата от всичко това?? За какво плащам данъци?? Имаме най-много полицаи на "глава от населението" - и, защо ???
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Някой да им ги пъха в устата насила?
6
0
Българин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами така е, какво очаквате.... преди време имаше ред, коректи дилъри с авторитет и имаше хубава стока... а сега кво ?! От няколко години полицаите продават всякакви боклуци и мешилка.... иззеха пазара чрез натиск и шепа корумпирани прокурори !!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама