Строители се опасяват от фалити и изтичане на кадри

22.07.2022 / 10:30 3

Снимка Булфото

Популярен бранш у нас, който осигурява работа на много хора, е на път да претърпи огромни загуби.

Строителният бранш очаква спешно решение на проблема с индексацията на договорите за строителство заради покачващите се цени. Ако няма решение на държавата, фирмите, изпълняващи обекти в сградното и инфраструктурното строителство, ще бъдат принудени от обстоятелствата да пристъпят към спиране на работа.

Секторът в страната е в много тежка ситуация заради високите цени на материалите и липсата на индексация. Това е извод от среща, провела се вчера в община Златоград на КСБ и местни представители - Емил Хумчев, областен управител на Смолян, Николай Мелемов, кмет на Смолян, и Мирослав Янчев, кмет на Златоград.

Заради липсата на индексация в града и региона да бъдат спрени редица обекти. Такова е положението и в цялата страна. Кметът на Златоград коментира, че допълнителен проблем пред строителните фирми в региона е и липсата на кадри, а със спирането на работата по обектите този проблем ще се задълбочи, тъй като работниците ще търсят заетост извън страната.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов даде пример, че в общината вече има прекратени договори за строителство на социални жилища. "Фирмите се отказват, защото просто не могат да изпълнят обектите, без да има индексация. Това ни поставя в сложна ситуация като възложители, тъй като не можем да реализираме планирани проекти и ще понесем финансови корекции", коментира Мелемов, пише news.bg.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев заяви, че ръководството на Камарата работи по темата индексация от почти 1 година. И в началото на седмицата са изпратили писма с искане за срещи с премиера, председателя на Народното събрание, финансовия и регионалния министър и политическите партии. Исканията на Камарата са подкрепени от КРИБ и синдикатите.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 94194 | Одобрение: 1504
Тук във варна нямаме такъв проблем. Строи се непрекъснато за прииждащите селтаци от ТХ, СС, РР, Т, Н, но интересното е, че не се продава, задържат се продажбите. Явно има признаци на очакван скок на цените.
1
2
:) (преди 1 годинa)
Рейтинг: 36879 | Одобрение: 8184
Най-после - КРАЙ НА ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО. Айде.. даже това, което не е достроено да се събаря. на негово място паркинги и гаражи и градинки отгоре за деца! 
2
0
... (преди 1 годинa)
Рейтинг: 27732 | Одобрение: 7787
Тия са много нагли. Пак чакат държавата да им оправи проблемите. Нали са частни фирми

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама