Сушата в Европа добива застрашителни размери

08.08.2022 / 09:57 0

Снимка Pixabay

Безпрецедентна е суша е обхванала Европа. 

Във Франция повече от 100 общини останаха без питейна вода.  Правителството сформира кризисен щаб, който да изготви план за справяне със ситуацията. За 93 региона е издадена заповед за намаляване на потреблението на вода. Властите определиха сушата като най-тежката в историята на Франция. 

Долината на река, откъдето идва почти една трета от селскостопанската продукция на Италия, също е изправена пред бедствена ситуация. Нивото на водата в реката е с 2 метра по-ниско от средното за сезона.  В Обвалден, високо в швейцарските Алпи, извикаха армията, за да спаси кравите, предава БТА.

Докато планинските потоци в алпийската страна пресъхват, военните хеликоптери бяха изпратени миналата седмица, за да транспортират огромни контейнери с вода до пасищата от езерата отдолу, в опит да предотвратят стадата да умрат от жажда. Нидерландия тази седмица обяви национален недостиг на вода, докато властите в Полша въведоха ограничения за реки, включително Висла, най-дългата в страната, където нивата на водата са спаднали близо до рекордни ниски нива.

Във Варшава фериботните служби по Висла бяха спряни за седмица миналия месец заради ниското ниво на водата. Учените смятат, че летните суши могат да се превърнат в норма в Западна Европа - четири от последните пет лета са били изключително сухи - поради ефектите от изменението на климата.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi


Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама