Светослав Иванов: Бъдете малко глупави, малко мързеливи и много щедри

10.02.2019 / 22:25 8

Коментар на водещия на "12о минути" по Бтв: Светослав Иванов 

Ще започна с нещо хубаво. Една история, която е точно обратното на самобичуването, което е толкова характерно за народопсихологията ни. 
През годините съм имал и имам щастието да ви представя много известни и влиятелни хора, хора с уникални истории и характери - както българи, така и чужденци. Никога не коментирам гостите си, защото това не е етично, но ще ви разкажа за една от най-уникалните личности, които някога са влизали в това студио.

Този човек е роден в Мадан. Като дете прочита "До Чикаго и назад" на Алеко и бяга към Съединените щати. След години той създава печатарски бизнес, който му печели прозвището "Краля на печатарите" в САЩ. С много труд той се превръща в мултимилионер, но не това е важното. В неговата история на успеха има няколко универсални послания, от които можем да научим много. 

"Пътят към успеха, казва той, е да си малко глупав, мързелив и щедър". 

Когато видях тези думи във филма на Нери Терзиева и Иглика Трифонова за ,, се запитах - защо трябва да си малко глупав? Защото, обясни ми Чападжиев в това студио през 2016-а, много умните или тези, които се мислят за много умни, в повечето случаи се колебаят да направят каквото и да било.

Той е почетен гражданин на щата Илиноис. Финансира болници и сиропитаща, изгражда църкви и джамии. Той е и един от първите, които плащат на Ричард Брансън, за да полетят в космоса. Той е човекът, който след като Нигерия ни помете в първия мач на световното в САЩ през 94-а, събира целия отбор в Чикаго, за да ги мотивира. 

Но да се върнем към трите правила за успеха. Ако си много работен, казва Шефкет, нямаш време да мислиш и тогава винаги някой друг, който има това време, се възползва от теб. Най-работните се превръщат в най-добрите служители и винаги остават такива. И трябва да си щедър - защото ако хората, които работят за теб не получават своя дял от успеха на компанията ти, тя е обречена.

Тук е напълно прав. Ако работниците ти се чувстват неудовлетворени. Ако с печалбата си купиш най-скъпата кола, докато не си пипал доходите на хората с години, средносрочно, ще дойде момент, в който ще трябва да връщаш и кола, и къща, докато фирмата ти отива в историята.

Такива бизнесмени гледаме и гледахме с години в България. Заради този начин на мислене, почтените предприемачи, защото има и много такива, в момента не могат да намерят работна ръка, което пречи на цялата икономика. Стотици хиляди си тръгнаха или мислят за изхода.

Шефкет Чападжиев всяка година се прибира в Мадан, за да се събере с роднините и приятелите си от детинство.

Тези дни, той преведе един милион долара на болницата в Мадан, която беше заплашена от фалит.

И този жест ми даде повод да напиша този коментар. Защото въпреки, че прекарах един час с този човек в това студио, аз научих много. Той не къса с корените си.

Но не, за да се бие в гърдите с някакъв напудрен патриотизъм, а защото може би така се чувства сигурен. Така се чувства човек. Помислете затова, следващият път, когато някой изкуствено се опитва да ни разделя. И спрете да хвърляте парите и мечтите си през балкона. Бъдете малко глупави, малко мързеливи и много щедри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Ястреб османлията (преди 6 месеца)
Рейтинг: 428 | Одобрение: -437
Да не ми дава акъл. Кавал.
пръц пръц пръц
0
4
n eXu s (преди 6 месеца)
Рейтинг: 168430 | Одобрение: 22745
Здрасти, старче. Когато има някъде "пожар", гледам да се справя със ситуацията, а не да се наливам с алкохол до припадък. Сещаш ли се за този вариант? Или ти си по ракиения  -  да се насвяткаме, че да забравим за няколко часа?
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
1
13
n eXu s (преди 6 месеца)
Рейтинг: 168430 | Одобрение: 22745
Какво самобичуване бълнува този журналя? Средностатистическият българин никога не се самокритикува, а е самодоволен, като се налюска с ракия, опъне кобилата си и вдигне пушилката в квартала с таралясника си и напсува юнашки 5-6 пъти правителството.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама