Световната здравна организация: Произходът на К19 трябва да се търси в китайските пещери, не в лабораториите

04.02.2021 / 20:36 4

снимка pexels

Няма доказателства, че К19 е тръгнал от лаборатория. Произхода му трябва да се търси в пощерите с прилепи в Китай, твърди експерт от разследващия екип на СЗО, предаде Ройтерс, цитиран от dnes.bg.

Зоологът и експерт по животните Питър Дашак изтъкна, че екипът в Ухан е получил нова информация как вирусът, за пръв път идентифициран в Ухан в края на 2019 година, е предизвикал пандемията. По неговите думи нямало доказателства за това, че заразата е тръгнала от лаборатория. Подобни обвинения за произхода на коронавируса силно се политизираха най-вече в САЩ.

Вашингтон обвини Пекин в липса на прозрачност в ранните етапи при овладяването на разпространението на заразата. Пекин от своя страна лансира идеята, че вирусът е дошъл от друго място.

Питър Дашак беше включен в изследванията, свързани с произхода на ТОРС - тежкия остър респираторен синдром през 2002 -2003 година. Той го свърза с прилепите, обитаващи пещера в югозападната провинция Юнан. "Подобно проучване трябва да бъде направено и в тукашните пещери, за да проследим истинския естествен произход на Ковид-19", изтъкна Дашак. Той е председател на Асоциацията за екологично здраве със седалище в Ню Йорк.

"Много е важно да бъде установен възможният първоизточник, свързан с прилепите. Ако той бъде идентифициран, връзката с тези смъртоносни вируси може да бъде прекъсната с преустановяването на контактите с тези животни", изтъкна Дашак в интервю пред агенцията.

В момента не е известно дали Китай изследва многобройните си пещери с прилепи, но вируси, подобни на SARS-CoV-2, бяха откривани в югозападната провинция Юнан. Специалистът изтъкна, че в Ухан постъпва нова информация за това как вирусът е предизвикал пандемията, без да даде повече подробности по темата.

"Мисля, че картината вече се изяснява и някои сценарии стават по правдоподобни, отколкото преди", добави Дашак.

Той изтъкна, че групата на СЗО не е получавала никакви спънки от страна на китайската страна.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
gugutka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Това е виц, нали?
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
2
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 243354 | Одобрение: 27459
Грешното изписване - 5 вместо V идва от това, че като числа са едно и също, а се пренебрегва, че V /ви/ всъщност не е число, а буква и означава векторна ваксина.....Подобни грешки има и в западния печат.....За българския език с който пишем статиите е също по-лесно и по-бързо да напишем 5, вместо V, което общо взето за нас означава едно и също, дори да напишем само Спутник......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама