Световната здравна организация призова Европа да се ваксинира по-бързо

05.02.2021 / 15:48 4

Снимка: Pexels

Световната здравна организация призова Европа да се ваксинира по-бързо. Континентът трябва да се обедини, за да ускори ваксинационната си кампания срещу COVID-19 с подкрепата на всички лаборатории, призова директорът Ханс Клуге.

Трябва да се подготвим за други проблемни мутации на вируса, по-специално като подсилим секвенирането, добави той. В ЕС едва 2,5 % от населението е получило първата доза ваксина, въпреки че съобщенията на редица лаборатории за увеличаване на доставките пораждат надежди за ускоряване на темпото.

"Трябва да се обединим, за да ускорим ваксинацията. Фармацевтични компании, които обикновено са конкуренти, трябва да обединят усилията си, за да увеличат драстично производствения капацитет. От това имаме нужда", каза Клуге. Той призна, че голямата въпросителна е дали тези ваксини ще са ефикасни и срещу новите варианти на вируса и изрази безпокойство по този повод. "Това е жестоко напомняне, че вирусът продължава да има превес над човека, но това не е нов вирус, това е еволюция на вирус, който се опива да се приспособи към човешкия си гостоприемник", отбеляза Клуге.

"Смятам, че тунелът е по-дълъг, отколкото си мислехме през декември, но тази година ще е по-лесно" от миналата, заяви той и повтори призивите за солидарност със страните, които не могат да си набавят ваксина, и предложи на богатите страни да ускорят споделянето на ваксините си с бедните страни, след като достигнат някакво равнище на имунизация. "Може би ако страните от ЕС достигнат 20 процента ваксиниране на населението си - 20 процента са хората от третата възраст, здравните работници и хората с тежки заболявания - това да е моментът да се споделят ваксините", предложи Клуге.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
motoristka (преди 2 години)
Рейтинг: 77880 | Одобрение: 36430
СЗО, начело с Бил Гейтс да си завре ваксините там, където слънцето не огрява....
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
0
1
айки (преди 2 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
    СЗО трябва да бъде закрита......излишни, нищо не правещи чиновници-  некадърници....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама