Световни специалисти: Мръсният въздух в България води до рак

18.06.2014 / 15:15 0

Замърсяването на въздуха, който дишаме с фини прахови частици и токсични газове (азотен окис, серен двуокис), са причина за високата честота на Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиална астма и белодробен рак сред българското население. Тези тревожни дати бяха представени на Петия конгрес на Българското дружество по белодробни болести, който се проведе в София. 

На него присъстваха над 350 специалисти по белодробна медицина от целия свят, които бяха единодушно очераха неприятната тенденция. Водещите лектори от Европа бяха от Великобритания, Германия, Италия и Швейцария.

Българското участие протече с представянето на най – нови данни за честотата на ХОББ в България – 15% от населението над 40 годишна възраст; над 50%  от лицата с рисков фактор за развитие на болестта, като тютюнопушене, работа във вредна среда, чести инфекции и др. Охарактеризирана бе голяма група пациенти с ХОББ по отношение протичането на болестта, използваните медикаменти, спазването на Националните препоръки за лечение й.

В рамките на конгреса бяха избрани нов Управителен съвет на Българското дружество по белодробни болести и нов председател – доц. Диана Петкова от МУ – Варна.

Девиз на Петия конгрес бе „Защитете белите си дробове, дишайте чист въздух!”. Това е също така и девиз на Европейската кампания за чист въздух. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама