Свлачище заплашва да откъсне 4 села в Еленския Балкан

19.03.2015 / 16:37 2

Снимка - заседание щаб - Община Елена

Четири села - Мийковци, Високовци, Игнатовци и Ралиновци в община Елена, са заплашени да бъдат откъснати от света заради активизирало се свлачище от обилните валежи и снеготопенето.

Вчера кметът на Елена Дилян Млъзев свика на заседание Щаба за защита при бедствия, за да се набележат спешни мерки за укрепване на пътя.

Инж. Млъзев изтъкна сериозността на създалата се аварийна ситуацията и не скри опасенията си от наличието на предпоставки свлачището да обхване нови части от склона, включително и част от пътното платно. Районът е туристически, работи се за максимално бързото осигуряване на нормална проходимост в участъка. Общината ще кандидатства за отпускане на средства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Предстоят процедури по аварийно-възстановителни работи, каза инж. Млъзев. Затварянето за движение на МПС би възпрепятствало достъпа до селата Мийковци, Високовци, Игнатовци, Ралиновци, поради невъзможност за осигуряване на обходен маршрут, припомни още той.

На заседанието щабът реши да бъдат взети мерки за допълнително отводняване на участъка. Ще бъде поставена табела, ограничаваща скоростта в проблемния маршрут до 20 км/ч., както и светлоотразителни ленти за сигнализация през нощта. Освен това комисия ще огледа потенциално опасни места за възникване на свлачищни процеси по пътищата от републиканската и общинска пътни мрежи в отдалечени населени места, до които няма алтернативни пътища. Ще започне отводняване и просветляване на общинските пътищата.

Движението по път Елена - Лазарци - Мийковци, в участъка от отклонението за с. Мийковци остава ограничено за товарни автомобили над 4 тона, съобщи "24 часа".

Снимка: "24 часа"


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Mitko 5 (преди 9 години)
Рейтинг: 1377 | Одобрение: 227
И няколко махли
Varna 5 ---------------------------
2
0
varna (преди 9 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
Камъните падат
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама