ТИЙНЕЙДЖЪРИ СЪЗДАДОХА КЪЩАТА НА БЪДЕЩЕТО

28.04.2013 / 16:30 0

“Мечтаната къща”, която спестява над 10 пъти топлинната енергия, използването на слънцето за бита, впрегването на вятъра и водата в полза на домакинствата и бизнеса, и много още иновативни идеи предствиха тийнейджъри на единствената у нас ученическа конференция “Енергия на бъдещето”. За четвърти път варненската Професионална гимназия по електротехника организира със собствени средства националното събитие. 57 изобретатели от 17 училища в страната доказаха с доклади, филми, макети, рисунки, проекти, че гимназистите имат потенциал да развиват не само науката, но и практическите приложения в бъдещето развитие на българската енергетика.

На фона на събитията у нас, свързани най-вече с кризата – материална и духовна, преподаватели и възпитаниците им показват, че светлината идва от младите. Те мислят за екологията, за спестяването на допотопните разходи, за добруването. И показват енергоефективна къща, макетирана в ПГЕЕ”М.В.Ломоносов” в Горна Оряховица, генератор на Браун газ, създаден в ПГЕ-Варна, слънчев дестилатор от Козлодуй, вятърна турбина от Русе и куп други макети, изработени майсторски, с вдъхновение. Младите мислят за бъдещето и дали ще го споделят с България е въпрос, с неясен отговор. Но категорично истинното е, че конференцията показва потенциала на нашите деца.

Те трябва да бъдат подкрепени от образователното министерство, обещало 200 лева за провеждането на форума, от бизнеса, който мълчи, от редица други институции.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама