ЦИК обяви как можем да гласуваме, ако сме под карантина на изборите

29.10.2021 / 20:16 2

Снимка: Булфото

ЦИК обяви как можем да гласуваме, ако сме под карантина на изборите. Подвижните избирателни секции за карантинирани или изолирани, в които ще се гласува, ще се образуват, ако до три дни преди деня на вота - 14-и ноември, има не по-малко от 7 подадени заявления до кмета на общината, населеното място или района.

В рамките на общината или изборния район една COVID секция ще може да обслужва повече от едно населено място. Право да гласуват в специалната секция ще имат поставените под задължителна карантина или изолация от 1-ви до 14-и ноември включително.

Заявленията ще се подават от 1 ноември, гласи приетото решение.

В същото време ЦИК ще обмисля допълнително как да се предотврати възможността карантинирани или изолирани да гласуват в секцията си по настоящия или постоянния адрес, като така поставят под риск останалите гласуващи и членовете на секционните комисии. Въпросът за дискусията постави Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК, като обяви, че към днешна дата карантинираните или изолираните са 137 000.

Томов изрази съмнение, че ще могат да се разкрият толкова много COVID секции.

ЦИК засега отхвърля възможността те да бъдат заличавани от избирателните списъци.

Един от вариантите е последваща проверка на базата на списъците на РЗИ за официално поставените под карантина или изолация към датата на вота. ЦИК ще обсъди темата допълнително.

"Тези които са под карантина в дома си и излязат да отидат да гласуват, ние не упражняваме контрол върху спазването на противоепидемичните мерки, но това не означава, че трябва да си затворим очите и да не мислим по този въпрос. Те към днешния ден са достатъчно много", заяви председателят Камелия Нейкова.

Указанията за организацията на предстоящия изборен процес не се различават от тези за предходните избори от 11 юли, поясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

"Изчаквахме вземането на решения, с оглед възможността за среща със здравния министър, главния държавен здравен инспектор, но ви предлагам да вземем решението на база на изпратените ни на 8-ми октомври указания за произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на Републиката и за народни представители на 14-и ноември. Доколкото указанията не се различават от тези, които бяха дадени за произвеждане на изборите на 11-и юли, аз ви предлагам да вземем и аналогичното решение на това, което взехме на 11-и юли, за да можем да го публикуваме", каза още Росица Матева.

Указанията със здравния протокол ще бъдат изпратени до всички РИК в страната и до кметовете, за да се предвиди всичко необходимо при организацията за гласуване в условията на пандемия.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
7
СИК2 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 241 | Одобрение: -2374
АЗ не гласувам тука, ...не ме ебе! назначавайте Бойко, че ще има война

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама