Цачева: Правят се внезапни проверки в затворите

02.05.2018 / 17:45 7

Снимка Булфото

Правят се внезапни проверки в различни затвори, каза пред парламентарната комисия по правни въпроси правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на депутатски въпрос месец след бягството от софийския затвор на двама рецидивисти, пише БГНЕС.Лишените от свобода Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от затвора на 3 април и оттогава се издирват. "Още в деня на бягството бе разпоредена проверка, която приключи на 12 април относно фактите и обстоятелствата довели до това дръзко нарушение. Докладът от проверката сочи, че 12 лица са индивидуализирани като допуснали нарушения на носенето на службата както и такива на ръководни позиции по отношение на организацията на самата охрана“, заяви Цачева.

„С моя заповед временно съм отстранила зам.-началника на Софийския затвор, тъй като информацията, която е събрана в хода на проверката, доказва, че има много тежки нарушения“, посочи тя, цитирана от БГНЕС.

Цачева увери, че ежедневно се взимат мерки, като се правели внезапни проверки в различни затвори. При такива проверки се откриват вещи, които са в списъка на забранените вещи - основно телефони, обясни тя.

Правосъдният министър бе категорична, че въпросът за охраната в затворите изисква комплексен подход и решение. „От една страна, условията за труд и възнаграждението на всички лица, които са ангажирани с работата в затворите. След част от протестните действия правителството отпусна 15 млн. лв. Но, по другата тема, относно отговорностите и начинът, по който се изпълнява службата, ще бъда безкомпромисна“, подчерта ресорният министър.

На 3 април двама рецидивисти избягаха от централния софийски затвор, след като заплашиха надзиратели с оръжие. Радослав Колев и Владимир Пелов се издирват вече месец. След бягството по случая бе назначена проверка, а резултатите показват, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента. Освен това обискът на личните вещи, а и на самите затворници не е направен достатъчно обстойно. Ресорният заместник-министър Николай Проданов заяви, че затворниците за набелязали "тесните" места в системата.От проверката не стана ясно как единият от двамата затворници се е сдобил с пистолет, нито дали сред работещите в затвора има някой, който му е съдействал.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
0
Ефир 2 (преди 2 години)
Рейтинг: 1338 | Одобрение: 508
Най-добрата внезапна проверка ще е да влезеш там за постоянно! ВНЕЗАПНО! 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама