Църквата вдига цените на сватби и погребения

21.01.2023 / 15:54 5

снимка Булфото

И църквата вдига цените на услугите си. Причината е в по-скъпия промишлен ток и инфлацията, пише "Телеграф". Така сватбата вече ще струва 150 лв., а погребението 100.

Тарифите са описани в Окръжно от 21 декември миналата година. На това основание и отделните епархии също променят цените за извършване на тайнства и треби, както и на ценните книжа и административни образци, лицензирани и печатани от Светия синод.

Макар че новите църковни такси са влезли в сила отпреди три дни, те още не са публикувани официално на интернет страницата на Българска патриаршия.

Много от храмовете също не са получили официален документ за промяната. Епархийският съвет на Софийската митрополия на заседанието си на 10 януари 2023 г. е взел решение за промяна на църковните такси, считано от 15 януари 2023 г.

Кръщението в Софийска епархия ще струва 100 лв. Тази сума включва: купел – 40 лв., кръщелно свидетелство – 15 лв., благотворителна марка – 5 лв., и възнаграждение на свещеника – 40 лв.

Венчанието е 150 лв., което включва: венци – 40 лв., венчални свидетелства 2 бр. – 30 лв., благотворителни марки 2 бр. – 10 лв., архиерейска грамота - 20 лв., заплащане за свещеника – 50 лв. Заедно със свидетелството за венчание обаче младоженците отделно плащат за хор, както и таксата за фотографиране в храма – 50 лв.

Опелото е на цена от 100 лв., Св. Четиридесетница – 40 лв., панихидата е 50 лв., а издаване на дубликат на църковен документ – 25 лв.

Отбелязва се също така, че новите такси са пределни. Според обстоятелствата свещеникът може да намали възнаграждението си и дори да се откаже от него.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 103573 | Одобрение: 1623
Кръщене и опело и венчавка  трябва да са безплатни. Църквата има имоти да си печели от тях. Ако искаш може да им дариш ама да те изнудват е гадно.
Всеки да си получи заслуженото !
4
1
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 293636 | Одобрение: 41496
Помните ли откъде и защо тръгна богомилството- пътят на съвършените, християнското окултно учение и стигна чак до Италия и Франция.....? И защо богомилството беше обявено за ерес от духовенството и богомилите избити......? Ами защото са се молели извън църквите, под някое голямо дърво например.....Там миряните не са плащали и дори са се извършвали бракосъчетания, безплатно...... Фактор е и борбата на българската държава с Византия, за обособяване на наистина българска църква, а не на зависима от гръцките свещеници, както и на кризата в политическия и икономически живот на страната, нейната дестабилизация при Цар Петър, синът на Симеон....Който е бръмчал из Европата и видял огромните катедрали на католиците и е влизал в храма Св. Петър в Рим, най-големият в света, не може да не се е запитал ОТКЪДЕ идват тези богатства.....Прочетете за Иван Рилски и поп Богомил, както и за безнравствената църковна общност......Това за което се хващат църковните фарисеи е теорията на богомилите, че материалното е създадено от Сатаната, а душата изхожда от Бога и  църковните храмове били свърталища на демони и злите сили....Бог е бил изпратил на Земята Словото си с богомилите, а избиването е навлякло гнева му и българският народ още плаща този грях според Дънов.....! Написано е и има литература на тази тема за появата на крадливата политическа мафия от известни екстрасенси и за наше успокоение наближава времето на ИСТИНАТА, която ще изрита тези мангасари от сцената.....А дано да е скоро....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
3
село варна (преди 8 месеца)
Рейтинг: 14093 | Одобрение: -1302
Важното е че не плащат и стотинка данък.
2
0
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 118338 | Одобрение: -1362
А касови бонове издават ли???
2
0
zorkooko (преди 8 месеца)
Рейтинг: 4774 | Одобрение: 774
тези педе***раси попове - кой ли им се връзва на педер***салъка
zorkooko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама