Целият свят говори за Борисов, който влетя в Слънчевата система отдругаде!

17.09.2019 / 12:20 1

Досега в Слънчевата система са известни над 6300 комети. Има милиони астероиди. И от всички тези обекти, само за 'Оумуамуа" - червеникав астероид с форма на пура - се знае, че идва от другаде.

Новото откритие, оповестено миналата седмица, развълнува астрономите. Една комета на име C/2019 Q4 (Borisov), открита на 30 август от кримския любител астроном Генадий Борисов, има траектория и скорост, които предполагат, че това е обект с произход извън Слънчевата система, пише Offnews.bg.

Потенциално първата в историята регистрирана междузвездна комета C/2019 Q4 (Borisov). Обектът се движи със скорост 30 километра в секунда по хиперболична траектория с ексцентриситет на орбитата около 3, а наклонът му към равнината на еклиптиката достига 57 градуса.Credit: Gennady Borisov

Множество телескопи се насочоха към мястото на кометата, за да се опитат да извлекат възможно най-много информация. В края на миналата седмица бе публикувана първата пълноцветна снимка, показваща характерното изпускане на газове, както се случва с ледените ядра на кометите, докато се приближават към Слънцето.

А сега излизат първите предпечатни документи. Досега два отделни екипа са анализирали кометата - един, който наблюдава цвета на обекта, и друг - неговия спектър, за да се разбере повече за състава на странното тяло, Работата им тепърва предстои да бъде прегледана, но техните открития вече са на разположенние на научната общност.

Още можете да прочетете ТУК!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
13
12321 (преди 1 месец)
Рейтинг: 6768 | Одобрение: 2803
Оххх, аз чакам кога Борисов ще излети от Слънчевата система...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама