Цените на електромобилите, колкото на колите с ДВГ през 2024-а

12.12.2019 / 00:55 2

fakti.bg

Според скорошно проучване на Bloomberg, тази година средните цени на литиево-йонните батерии за електрически автомобили са намалели средно до около 156 долара за 1 кВтч - цени, които са с около 87% по-ниски от 2010 година (повече от 1100 долара за 1 кВтч). По-интересното е, че тенденцията за намаляване ще продължи и в бъдеще.

Очакванията се, че през 2023 година 1 кВтч батерия ще струва на производителите около 100 долара. И когато бъде достигната тази цена и батериите започнат да се вграждат в електромобилите, което ще се случи още през 2024-а, електрическите автомобили ще започнат да се сравняват по цена с бензиновите и дизеловите аналози, казват експертите.

Инфографика за намаляване на средната цена на акумулатор на електрически автомобил за 2010-2019

Цените на електромобилите, колкото на колите с ДВГ през 2024-а

 

Какви са причините за намаляване на цената на акумулатора на електрически автомобил? Първо, увеличаването на търсенето: колкото повече поръчки, толкова по-евтино е производството. И второ, непрекъснато усъвършенстване и автоматизиране на производствените технологии: по-специално инженерите гледат да създават батерии със стабилно висока енергийна плътност, като използват катоди.

С други думи, можем да кажем, че значително намаляване на цената на електрическите превозни средства ще настъпи, когато те станат масови. Е, пазарното търсене и развитието на технологиите само ще допринесат за това.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
robotron2000 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 27729 | Одобрение: 5629
като се развали батерията хвърляме целият автомобил, понеже смяната и ще струва колкото един нов.. Мечтата на автопроизводителя Ухилен:woot:
4
1
gugutka (преди 2 месеца)
Рейтинг: 47561 | Одобрение: 21521
Поредния балон. Батериите не са правилният източник на енергия за автомобилите. Въпреки, че е пределно ясно, наливат в една бездънна яма.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама