Цените на храните ще скочат още

25.11.2021 / 13:50 2

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Pixabay

Световният недостиг на азотни торове, използвани за повишаване на реколтата, може да повлияе на цените на храните през следващата година, съобщава RT.
Глобалните цени на азотните торове са на най-високите си нива от повече от десетилетие. Продажбите на хранителните вещества за културите до 53 милиарда долара миналата година. Цените са с поне 80% по-високи досега тази година, според Argus Media.

Торовете на базата на азот се получават от природен газ, а по-високите разходи за горивото накараха производителите да намалят производството, като повишиха цените на хранителните вещества.

Глобалните цени на храните достигнаха 10-годишен връх на фона на прекъсвания в доставките, затваряне на фабрики и политическо напрежение
Фермерите използват азот за увеличаване на производството на царевица, рапица, пшеница и други култури, като го прилагат преди сезона на засаждане. Но при сегашните цени фермерите в Северна Америка трябваше да забавят покупката му, което може да доведе до прибързани покупки през следващата пролет и да остави много без стоката, според Дарън Копок, изпълнителен директор на Асоциацията на търговците на дребно в селското стопанство в САЩ.

Копок казва, че САЩ имат достатъчно запаси от азот за прилагане преди зимата, но отбелязва, че предвид цените „ще има много хора, които чакат и ще видят“. И „ако всички се борят през пролетта, за да получат достатъчно, нечия царевица няма да бъде покрита“, предупреждава експертът. Това може да доведе до по-високи цени на месото и хляба през 2022 г.

Според един от големите производители на азотни торове, базираната в САЩ CF Industries, силното глобално търсене на хранителни вещества за културите може да продължи поне до 2023 г.

Норвежкият колега на CF Yara International също наскоро предупреди, че нарастващите цени на торовете могат да повишат разходите за храна и дори да доведат до глад в някои части на земното кълбо.

Основните производители на торове Русия, Китай и Турция заявиха, че ще ограничат износа на хранителни вещества за култури, за да се справят с вътрешните покачвания на цените на храните.

Цените на храните скочиха до 10-годишен връх миналия месец, достигайки своя пик от юли 2011 г. и удължавайки ръста от 30%, регистриран миналата година, според доклада на Организацията на обединените нации по храните и земеделието (FAO). Покачването беше водено от увеличаването на зърнените култури като пшеница и растителни масла. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Чичкото (преди 3 дни)
Рейтинг: 42884 | Одобрение: 3174
Досега бяха горивата Сега азота Винаги ще има някаква причина за вдигане на ените
Истината преди всичко
1
1
Серж (преди 3 дни)
Рейтинг: 7604 | Одобрение: 54
Цените ще се увеличават??? Айде бе!....Не може да бъде...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама