Цените на храните у нас и в Европа - къде е по-скъпо?
И колко е поскъпнала трапезата ни през последните години?
В рубриката „Георги Георгиев на твоя страна” Нова телевизия показва разликата в цените на храните.
Последните данни на Евростат показват, че от 38 държави в Европа най-скъпа е храната в Швейцария и Дания, а най-евтина – в Македония и Полша.
Какво има в бурканчето с лютеница на рафта в магазина?
Къде сме ние?
Оказва се, че в 5 държави се пазарува по-евтино от нас, а в 32 за храна плащат по-скъпо.
Как са се променили цените на едро у нас от 2012 година досега?
Олиото, например, в момента на борсите се търгува за 2.05 литъра. Това е цена по-ниска от 2012 година, но доста по-висока от 2015 година.
Брашното в момента е с най-ниски стойности за последните години. Така че според експертите няма обективна причина хлябът у нас да е скъп.
Свинското на едро в момента е най-евтино за последните години.
Сиренето от 2012 година до днес е поскъпнало с около 1 лев за килограм, но през последните години държи почти еднаква цена.
В момента маслото и фасулът бележат най-високите си цени за последните шест години.
Бърз преглед на цените на едро и при плодовете и зеленчуците:
Краставиците поскъпват от 2012 година и в момента се продават за 3.28 за килограм по борсите.
При цитрусите най-сериозен е скокът при лимоните. Бананите и портокалите запазват сравнително еднакви цени през последните години.
Това са сметките на едро.
До рафта в магазина обаче всяка стока извървява своя път и своите надценки. Те са свързани с разходи за транспорт, логистика, както и зависят от местното производство и дефицита на определени стоки в определени моменти.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!