Цените на петрола тръгнаха към шестмесечно дъно

16.06.2017 / 13:36 3

Снимка Булфото

Цените на петрола са близо до шестмесечно дъно, потискани от свръхзасищането, което продължава въпреки усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители да намалят добива и да подкрепят пазарите, съобщава Ройтерс, цитирана от investor.bg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 14 цента, или 0,30%, до 47,06 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI - с 8 цента, или 0,18%, до 44,54 долара за барел към 9:35 ч. българско време. Цените и на двата бенчмарка все още са с около 13% под нивата си в края на май, когато производители, водени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), удължиха сделката си за намаляване на добива с 1,8 млн. барела на ден с още девет месеца до края на март 2018 г. Нарастващото производство в САЩ, особено от шистовите компании, допринася за неефективността на мерките на ОПЕК. 

Според американската инвестиционна банка Jefferies ниските цени се дължат на „непрекъснатото увеличаване на американските кладенци, седмичния ръст на запасите в САЩ, нарастващото производство в Нигерия и Либия и слабото изпълнение на сделката от ключовите членове на ОПЕК Ирак и ОАЕ“. Високият износ и добив от Русия също допринасят за продължаващото презасищане. Очаква се страната да изнесе 61,2 млн. тона петрол чрез тръбопроводите си през третото тримесечие (около 5 млн. барела на ден) спрямо 60,5 млн. т. през второто тримесечие, сочат източници от индустрията и изчисления на Ройтерс, цитирани от Блиц.

В САЩ, които не участват в сделката за намаляване на добива, производството на петрол е нараснало с над 10% през последната година до 9,3 млн. барела на ден, а Администрацията за енергийна информация на страната очаква тази цифра да се повиши над 10 млн. барела на ден през 2018 г.
 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Гранд Тех (преди 2 години)
Рейтинг: 1244 | Одобрение: 429

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама