Цените скачат: Ядем "златни" картофи и домати

20.08.2019 / 11:15 0

Снимка Булфото

Цените на тазгодишната селскостопанска продукция гонят рекорди спрямо миналата година. Това показват индексите на цените в селското стопанство за второто тримесечие на 2019 година на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо същия период на 2018 г. най-голямо увеличение се наблюдава при картофите - 45.9%. По-високи са цените и на много други култури, пише "Марица".

Увеличение е отчетено в цените на: меката пшеница - с 9.8%, семената от рапица и рапица - с 8.1%, семената от кориандър - със 74.2%, оранжерийните домати - с 19.7%, ябълките - с 36.9%, черешите - с 8.5%, кайсиите - с 35.3%, зърнените култури - с 6.4%, техническите култури - с 1.8%, Цените на фуражите отбелязват намаление с 6.9%. Понижават се цените и на царевицата за зърно - с 3.1%, на фуражния грах - с 31.1%, лавандулата - с 20.0%, бялото главесто зеле - с 22.0%, и на ягодите - с 10.9%.

Спрямо същото тримесечие на 2018 г. цените на живите животни са нараснали с 6.4%. Увеличението е в резултат на ръст в цените на: едрия рогат добитък - с 14.9%, козите - с 15.5%, и на свинете - с 9.5%. Без промяна остават цените на домашните птици. При животинските продукти е регистриран скок на козето мляко - с 10.0%, а на кравето мляко - с 3.9%. Намаление е отчетено в цените на биволското мляко - с 12.4%, овчето мляко - с 3.6%, и на кокошите яйца - с 2.2%.

Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за второто тримесечие на 2019 г. е по-висок с 3.1% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 2.5% спрямо 2018 година. През второто тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. по-високи са цените на: посевния и посадъчния материал - с 1.7%, електроенергията и горивата - с 1.5%, минералните торове - с 10.4%, ветеринарномедицинските продукти - с 4.0%, и на фуражите - с 3.8%. Единствено по-ниски са цените на продуктите за растителна защита - с 0.8%.


По предварителни данни на НСИ през периода януари - май 2019 г. вносът на пресни зеленчуци се свива с 2,5% на годишна база, докато този на пресни плодове се увеличава с 11,7%. Понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи предимно на намалените доставки на домати ​- със 17,6%, пиперки ​- 23%, и краставици и корнишони -12,8%. По-малки количества се отчитат и при вноса на зеле, гъби, марули, моркови, тикви, патладжани и чесън - с между 5,3% - 75,2%, като най-значително е при чесъна. Същевременно внесените картофи и лук са съответно с 23% и 49% повече. През първите пет месеца на 2019 г. от страната са изнесени 19,5 хил. тона пресни зеленчуци и 18 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 24,6% и 23,9% по-малко спрямо същия период на 2018 г. Най-голямо е намалението при бобови с 60%, свиване се отчита и при експорта на тикви, домати, патладжани и гъби - в рамките на 18% - 28,7%."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама