Цецка Цачева и още 7 фаворити на ГЕРБ за президент

28.09.2016 / 23:01 25

Кристина Кръстев, 24chasa.bg

Фандъкова и Дончев са отличниците, но за да не се оголват местната и изпълнителната власт, Борисов може да се довери на Цачева или на Младенов Сигурен е кандидатът ни за вицепрезидент - депутатът вицеадмирал Пламен Манушев. Но за президент имаме повече от една достойна номинация. Това казват пред “24 часа” от ГЕРБ 3 дни преди Борисов да обяви в неделя кандидата. Сред лидерите, без да броим самия премиер и шефа на парламентарната група Цветанов, са трима членове на националното ръководство. Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев са отличниците, станало ясно на Изпълнителна комисия на партията в понеделник.

Столичният кмет категорично отказва да участва в битката. Цачева, която преди два месеца посочиха като номинация на ГЕРБ, остава водеща. Макар и на патерици, тя ще изнесе кампанията - това вече прави Борисов по парламентарните избори през 2009 г. В партията продължават да искат самият лидер да излезе на изборите, а също - заместникът му Цветанов.

Цачева - изграден началник, който прави забележки дори на Борисов Ако има нещо като желязна лейди и войник на ГЕРБ, това е Цецка Цачева. Макар и дама, плевенчанката е изграден началник, който не се притеснява да вкарва ред не само сред управляващи и опозиция, но и да прави забележка на премиера Борисов, ако се отклони от правилника на парламента. Цачева излъчваше самочувствието на председател дори когато на председателския стол бе Михаил Миков. Това самочувствие го има и в присъствието на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов.

 

Всъщност, ако Цачева бъде избрана за президент, за позицията ѝ в парламента ГЕРБ може да извади веднага двама - лидера на парламентарната група Цветан Цветанов, за когото Бойко Борисов имаше планове в началото на първия си управленски мандат, или досегашния зам.-шеф на Народното събрание Димитър Главчев. Единственият минус на Цачева е липсата на опит на международната сцена. Такъв опит обаче липсваше и при Желю Желев и при Георги Първанов. Стане ли президент, в началото тя ще бъде представена пред лидерите на ЕС от ГЕРБ. Временно утежняващо обстоятелство е, че половината кампания Цачева ще изкара на патерици, след като скъса връзки на лявото си коляно.
 

Борисов печели на първи тур, отгледа лидери за правителство Бойко Борисов помоли тия дни австрийски журналист да не го понижава, когато му зададе въпроса дали би се кандидатирал за президент. Така премиерът показа отново, че осъзнава къде се намира реалната власт. Борисов и Фандъкова са вероятно единствените политици, които можеха да спечелят изборите на първи тур. Лидерът на ГЕРБ е подозиран от свои и чужди от години, че се стреми към президентската институция. Точно толкова време той отрича. Или почти - казва, че ще го направи в следващия мандат.

Тогава ще бъде на 62 години. Всички, които познават добре този политик, се надяват, че в неделя той все пак ще играе лично. Още преди два месеца неофициално в ГЕРБ се знаеше, че ако лидерът им отиде на президентски избори, министър-председател ще стане Томислав Дончев. И двамата имат едно общо качество - нетърпеливи и изнервени са, когато им губят времето. Свързва ги още доброто чувство за хумор. И вероятно това, че партийната им кариера започва от кметския стол.

Борисов отгледа добри лидери за правителство и факта, че всеки един от тях знае, че началникът им няма да ги подкрепи, ако се издънят, ги направи достатъчно силни и самостоятелни.

Премиери могат да станат и Лили Павлова, и Румяна Бъчварова, и Йорданка Фандъкова, и Митко Николов... По-вероятно е Бойко Борисов да остане министър-председател след неделята. А иначе той успя през последната година да се превърне от български политик в европейски политик. Точно защото го подценяват, той ще играе още дълго в политиката.
Цветанов - желанието на местните структури Структурите припознават като кандидат-президент и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. През годините и покрай десетките успешни съвместни акции с партньорски структури (той е домакин на форум по сигурността в София и утре - б.а.) Цветанов си изгради изключително солидни международни контакти. Всеки първи вторник на февруари той е и на молитвената закуска при американския президент.

Ако е кандидатът за президент обаче, партията ще трябва да търси нов шеф на националния си предизборен щаб. А също - нов зам.-председател и въобще мотор за структурите, които Цветанов обикаля нон стоп. Борисов вероятно ще иска да предпази Цветанов от ново разпалване на компроматна война срещу него, въпреки че делата приключиха и той бе оправдан. Ако Цветанов не е кандидат-президентът, а е Цачева, той може да стане шеф на парламента, издават от ГЕРБ.

Тези, които го познават обаче, смятат, че той няма да заеме нейното място. Цветанов е много по-ценен за Борисов като партиен строител с търпението и издръжливостта, която той има да обикаля структурите. Иначе стилът му да търси съгласие по всички въпроси с всички парламентарни групи прави Цветанов подходящ председател на парламента. Когато е зает с партийни дела пък, на трибуната може да го замества сегашният зам.-шеф на НС от ГЕРБ - опитният Димитър Главчев.
 

Надяват се Фандъкова да размисли до неделя Йорданка Фандъкова е отказала да е кандидат-президент.Официално обяснението е, че искала да довърши проектите, които е задвижила в София. Неофициалното е, че кметът на столицата много добре осъзнава къде е по-силна. Въпреки че с нея са водени многократни разговори, зам.-председателят на ГЕРБ е била категорична. Семейството ѝ също. Въпреки всичко в партията се надяват, че Фандъкова, която води класациите за най-одобряваните политици, ще склони в последния момент. Случи ли се това, се явява друг проблем - оголва се София. В столицата трябва да се правят нови избори. Опозицията ще скочи, че само преди година Фандъкова е искала доверието на столичани, а сега дезертира. Иначе безспорно тя е най-избираемият от ГЕРБ извън лидера Бойко Борисов. Освен безспорните си управленски качества, благодарение на диалогичния си стил столичният кмет би осигурила спокойствие в президентската институция.

Освен това тя и Цветанов са най-доверените политици до лидера. Покрай ангажиментите си като столичен кмет и зам.-председател на ГЕРБ Фандъкова стана популярна и на международната сцена, където печели симпатии с лекота. Справя се отлично на немски и английски.

С експертна помощ би навлязла с летящ старт във въпросите, по които не е веща. Въпреки очевидните ѝ предимства личното ѝ нежелание да става президент прави кандидатурата ѝ много малко вероятна

 

Дончев - отличникът по еврофондовете Ако има човек, широко харесван извън редиците на ГЕРБ наред с лидера Бойко Борисов, заместника му Цветан Цветанов и кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов, това е вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на партията Томислав Дончев. Той отговаря лично за управленската програма. Този, който през годините управление на ГЕРБ успя да защити 95 от 100 процента еврофондове.

В началото на 2013 г. Дончев изнесе две денонощия маратон по договаряне на средствата за новия програмен период. Това е и човекът, на когото е поверена координацията на амбициозните енергийни проекти на държавата. Дончев е избираема кандидатура, признават и от опозицията. А и партньорите от РБ, които са се наострили за рязка кампания срещу ГЕРБ, не са склонни да атакуват Дончев. Името на Дончев излиза като премиер при варианта Борисов президент. Минусът на изтеглянето на Дончев от “Дондуков” 1 е по две направления. От една страна, се оголва изпълнителната власт, за чиито икономически ресори отговаря лично, а от друга - той вече е определен за отговорник по изборите. Няма да е красиво да стане кандидат и да го атакуват, че е нареждал администрирането на изборите в своя полза.

Младенов - верен на ГЕРБ, с добра международна кариера Бившият министър на отбраната и на външните работи в първото правителство на Бойко Борисов има най-богатата международна кариера. Владее брилянтен английски. Преди да влезе в кабинета през 2009 г., беше евродепутат. През август 2013 г. бе назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. пък бе посочен пак от него за специален координатор за близкоизточния мирен процес на ООН. Младенов е изключително близък с Вашингтон и Тел Авив. При кончината на знаковия бивш президент на Израел в сряда Младенов го определи като “патриарха на мира и прогреса и един най-големите приятели на България”. Той бе говорител и зам.-председател на СДС в силните години на сините, което може да е минус в очите на левеещите избиратели на ГЕРБ, но пък ще е коз пред реформаторските избиратели, които не са във възторг от двойката Трайков - Събев. Съпругата му Гергана, с която имат дъщеря, е сътрудник на евродепутата Владимир Уручев още от първите евроизбори, в които ГЕРБ участва. В Брюксел пламва и любовта им. В първото правителство на ГЕРБ, когато Младенов бе външен министър, той се ожени за Гергана, а кум бе лично премиерът Борисов.
 

Евродепутатът Ковачев - човекът на Меркел Казват, че шанс за президентска номинация има и най-високопоставеният евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той влезе на мястото на Румяна Желева, но набра бързо скорост и оглави групата на европейските депутати от ГЕРБ/ЕНП в предишния мандат. Сега е в ръководството на Европейския парламент. Непосредствено след терористичната атака в Брюксел отговаряше за евакуацията на всички желаещи да напуснат Белгия членове и служители на ЕП. Ковачев е завършил университета на Саарланд. Това е човекът, който превежда на Бойко Борисов при срещите му с германския канцлер Ангела Меркел. Освен член на председателството на Европейския парламент е в Комисията по външни работи и в Подкомисията по правата на човека, а също - в делегация за връзки на ЕП със САЩ. Ангажиран е с българо-македонските отношения, като е изключително остър във всички случаи, в които Скопие поругава български символи и клаузите по двустранното споразумение. Говори отлично английски и немски, но знае също френски, испански и руски. Негов минус е, че не е особено популярен у нас, макар че през последните месеци това се променя. Ковачев е семеен и има три деца.
 

Харесват и Захариева - в час е с работата и изнесе тихо реформата Министърът на правосъдието Екатерина Захариева е вариант за кандидат-президент на ГЕРБ. Такъв слух тръгна вчера по кулоарите на парламента, най-вече от страна на реформаторите. След бурната ера на Христо Иванов актуалният правосъден министър внесе спокойствие в правосъдната система. Без много шум успя да прокара и на първо, и на второ четене ремонта в Закона за съдебната власт. Сега пък действа по кодексите. За нея ласкаво се изказват и в ГЕРБ, и реформаторите, а от опозицията не я нападат. Като шеф на кабинета на Росен Плевнелиев, какъвто беше, преди да бъде номинирана за правосъден министър, през нея е минавала цялата документация на държавния глава. Има опит в конкретиката на президентската работа. Това, че е подготвена в спецификата ѝ и че би осигурила приемственост, ще е предимство на Захариева. В същото време именно доскорошната ѝ работа при сегашния държавен глава може да се яви и неин минус. Заради близостта ѝ с Росен Плевнелиев, заложи ли ГЕРБ на нея, веднага ще тръгнат упреци, че президентът де факто ще си остане същият. Ще се говори и за общия бизнес на мъжа ѝ с държавния глава. Още:

 

 

 Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
МоРсКи (преди 6 години)
Рейтинг: 2980 | Одобрение: 1160
Майко.....
VHG
9
2
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Има ли някой, който си мисли, че управлението на ГЕРБ е демократично? Особено поведението на онзи пъпеш Б.Б.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
9
2
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Гласовете вече са ясни. Ясно е, че изборите ще бъдат манипулирани. ГЕРБ ще свалим само с преврат и война. Много са гадни, като тумор са.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
13
1
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Какви седем, те нямат двама, които да стават за нещо... седем фаворита. Смешници!
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама