Цонева: Никъде по света няма едновременно машинно и хартиено гласуване на избори,

06.07.2022 / 20:10 6

Снимка: Булфото

Депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева коментира ситуацията с бюлетините по време на заседанието на парламентарната Комисия за политиките за българите извън страната, на която тя е председател.

"Никъде по света няма едновременно машинно и хартиено гласуване на избори, каквото се опитват да въведат у нас някои партии", заяви тя, съобщиха от пресцентъра на Демократична България.

Депутатите обсъдиха заедно с членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), обществения съвет към нея и представители на местни български общности в чужбина, включили се онлайн, проблемите на вота зад граница.

Цонева отхвърли като неподкрепено от данни твърдението на секретаря на ЦИК Севинч Солакова, че машинното гласуване намалява избирателната активност. Депутатката бе подкрепена и от изборния активист от Париж Стефан Манов, според когото данните за секциите с под и над 300 избиратели са различни.

Председателят на парламентарната комисия отхвърли и твърдението на зам.-пресдедателя на ЦИК доц. Димитър Димитров, че по критерия „цена-полза“ машините излизат скъпо. „Да слезем от 218 000 недействителни бюлетини през 2014 г. на 11 000 през ноември 2021 е изключително голяма полза, независимо от цената, защото 200 000 гласа са цяла парламентарна група“, каза Антоанета Цонева.

Цонева добави, че в контролното преброяване, което ЦИК направи миналата година в 13% от секциите няма нито една грешка от машинен протокол, грешките са само при ръчното броене на разписките, т.е. когато има човешки фактор.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов очерта пред комисията няколко важни извода от опита от последните няколко вота в чужбина. През юли 2021 г. са гласували рекордните 210 000 български граждани в чужбина в рекордните 782 секции, като в 273 от тях вотът е бил машинен.

Заради машините значително са намалели недействителните гласове и общият им брой е паднал до под 2%. Половината избиратели са гласували машинно. Според експерта обаче големият брой секции извън страната затруднява обработката на изборните книжа, затова предлага да се създаде софтуер за директна комуникация секционните комисии с ЦИК.

Приветстваме идеята за такава платформа, но нека тя да не е само в избориня ден, а да се ползва и за обучение на чпеновете на СИК, както и за координиране на документооборота и обилната имейл кореспонденция, каза Димитър Иванов, координатор на мрежата на българските изборни доброволци по света.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 61913 | Одобрение: -28422
Ами не се продавайте и гласувайте за Бойко ;) Нали видяхте като гласувате за други до къде стигнахме УхиленУхиленУхилен
3
0
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77894 | Одобрение: 36434
Дедо, факт е, че няма друга държава с такъв процент цигани и бедни хора готови да се продадат за 50 лева...Както и с незаконна партия на верска основа като ДПС...! Това са фактите !!!!
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
4
3
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17982 | Одобрение: 6002
Моторке, пределно ясно ми е това ,което казваш, но факта си е факт, капиш ?
3
0
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77894 | Одобрение: 36434
Дедо, почти никъде по света няма такова купуване гласове, заради циганската напаст и безмозъчните идиоти...затова се налага машинно гласуване ! Капиш,,,???? Неграмотните в канала...не трябва да определят бъдещето на нормалните ! Майка ми е на 83 и гласува за 2 минути...майката на мъжа ми е на 85 и тя гласува за 2 минути...който си го може, си го може...със здраве !!!!
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
0
5
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12617 | Одобрение: -5048
мармалад как е в москва
да ама не
4
7
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17982 | Одобрение: 6002
В интерес на истината, почти никъде в света не се провеждат избори с машини... Та резонния въпрос е - ние ли сме най-умните и напредничави или точно обратното...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама