Цветанка Ризова посече Лорер с неудобни въпроси

12.10.2023 / 18:01 3

Редактор: Недко Петров

Стопкадри бТВ

Цветанка Ризова провокира Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната" с три неудобни въпроса.

Предлагаме ви техния разговор в „Лице в лице“ по бТВ:

Ризова: Доколко е реалистично да влезем в Шенген, след като Австрия казва „Не“. Пет години се забави Шенген, а вие стоите в сглобката заради Шенген. Ако Еврозоната по някаква причина, да речем висока инфлация или нещо друго, се провали, колко време ще стоите в сглобката, докато влезем в Еврозоната?

Лорер: По отношение на Шенген, мисля, че Нова година е важен крайъгълен камък, защото все още слушаме от политиците, че Шенген се превръща в предизборна тема, както в Нидерландия така и в Австрия. Нашата цел външно-политическа, както на парламента така и на правителството, е да създадем, ако е възможно, усещане в австрийското и в нидерландското общество и политици, че миграция и Шенген са различни неща. Тоест, с България и Румъния в Шенген, миграцията ще бъде много по-добре контролирана, така че и те да се чувстват по-сигурни. Ако това не сработи, аз вярвам че кабинетът „Денков“ ще започне да мисли и други опции за натиск.

Ризова: Струва ми се, че управлявате с любов към властта и омраза към партньорите. Борисов ви нарича аматьори, иска да сменя министри, които не си вършат работата, пита журналистите, знаят ли името на еди-кой си министър. Пеевски казва, искаме оставката на този, ще искаме на онзи оставката. Как работите в тези условия?

Лорер: Доста ни е трудно и ние не го крием. Ние заявихме, че това правителство е огромен компромис, който ние правим, защото искаме да постигнем няколко много ясни цели за България. Преди всичко правосъдна реформа, която е заключена в Конституцията, разделяне на Висшия съдебен съвет на магистрати, прокурори и съдии, влизане в Шенген и приемане в Еврозоната. Това са ключови национални цели, които трябва да свършим и те ни костат огромен политически капитал и ежедневни разпри с некоалиционните партньори. Но това за нас е цената, която плащаме за бъдещето на България.

Ризов: Кой преговаря с миньорите? Кой е докарал дотам, да има някакво споразумение, което вече синдикатите признават, но някои федерации – не, защото има още блокади на магистралата. Един казва, с премиера Денков е сключено споразумението, Борисов казал, че Пеевски водеше преговорите и ги доведе до успешен край. Аз наистина не знам кой какво прави във вашата слобка?

Лорер: Аз няма да се намесвам в този дебат, защото когато има успешни преговори, има много бащи на успеха. Всеки тича да излезе на микрофона и да каже, аз договорих 36 заплати, не, аз договорих 48 заплати. Позволете ми, да не влизам в този дебат. Поканете ги тук, за да ви разкажат, кой точно какво е постигнал. Надявам се обаче всичко това да се прави с добра вяра и наистина тези хора от районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил да имат едно дългосрочно бъдеще в българската икономика, а не отново да си ги подхвърляме като заложници. Защото със стария подход, все пак знаете, че целите за климатичен преход бяха приети още 2013 година при ГЕРБ с 40 процента намаление. Защо никой не говори с миньорите тогава? После приеха цели 55 процента намаление 2019 година. Отново всичките тези години никой не говори с тези общности. Едва сега премиерът Денков имаше смелостта да отиде и да каже открито, че това е планът, това е новата икономика и това са парите, близо 3 милиарда, с които ще ви помогнем да направите този преход заедно с нас.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 145428 | Одобрение: 22973
ха ха ха това ли са неудобните въпроси??? интересно защо не го пита какво е правил неска на среща на която няма работа. или кой точно назначи жена му на новата и удобна работа???
1
5
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 129290 | Одобрение: -1635
Цура Риза всъщност е тежко комплексирана заради "красотата си".Та тя си позволява да се заяжда със всички. С този Пинокио специално трудно може да си прави схемите от въпросите. Просто е доста по умен и умел от нея.Въпросите тип обвинение минаваха с тъпонгерите от Герб защото те си знаеха колко по-големи каши са забъркали. А с тия ,младите няма как.Отговарят и точка по точка,дата по дата...и тя не е подготвена..Не се коси Риза ханъм.
3
1
skokos (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7553 | Одобрение: 1378
Българинът е с толкова къса памет, че след две седмици ще вярва на същите хора като говорят точно противоположни неща.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама