Цяла Варна и регионът може да останат без ток заради спирането на ТЕЦ-а

22.12.2014 / 17:39 11

Протест на енергетици, синдикалисти и граждани блокира входа на варненската Областна администрация тази вечер. Протестиращите се събраха за проеден опит да спрат закриването на ТЕЦ-Варна, което ще остави над 350 работници на улицата. Електроцентралата, която е собственост на компанията ЧЕЗ, трябва да спре работа от 1 януари. Според специалисти това представлява риск за енергийната стабилност на цяла Североизточна България и има опасност през тази зима целият регион да остане без електричество или със сериозни смущения в подаването му.

Силна подкрепа на недоволството на енергетиците дадоха и представители на варненските социалисти. Техният лидер Борислав Гуцанов коментира, че спирането на ТЕЦ-Варна е поредният удар върху икономиката на града и региона, в който вече е съсипана промишлеността, като това се случва периодично в последните 25 години. От стълбището на Областната администрация Гуцанов обяви, че започва подписка, в която всеки гражданин, загрижен за бъдещето на града си, може да даде подкрепа за запазването на електроцентралата. Той и представители на синдикатите връчиха протестна декларация на областния управител на Варна Стоян Пасев. В нея се казва, че затварянето на ТЕЦ-Варна е непоправимо действие, което създава реална опасност в цяла Североизточна България да няма ток или да бъде въведен режим. Тя е адресирана до Народното събрание, до премиера Бойко Борисов и до министрите, свързани с икономиката, енергетиката и до министъра на външните работи. 

От своя страна областният управител Стоян Пасев заяви, че е добре запознат с проблема и също смята, че ТЕЦ-Варна не трябва да се затваря, като е предал това свое становище на правителството. Още утре с негово съдействие ще бъде свикано заседание на регионална работна група от експерти, които ще търсят варианти за запазването на централата.  

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
мун4о (преди 9 години)
Рейтинг: 150 | Одобрение: 60
тя е частна .ако е милеела държавата да не е я продавала .ще я сринат както стана с масовата приватизация

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама