Тагарев: България ще помага на Украйна

16.06.2023 / 21:15 10

Снимка Булфото

Военният ни министър каза какво отношение ще покаже България към Украйна. 

Ще помагаме на Украйна с много ясното разбиране, че това е не само морален ангажимент към страна, близка до нас и жертва на агресия, а това е наш стратегически интерес, за да можем да гарантираме сигурността в нашия регион. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред български журналисти след края на двудневното заседание на своите колеги от НАТО в Брюксел.

По неговите думи европейската инициатива за придобиване на боеприпаси е само една от няколко и предвижда повишаване на възможностите за производство и за възстановяване на запасите на съюзниците. Първата ни реакция според мен не беше достатъчно добра, изразихме пасивност, коментира той по повод това, че България все още не е част от общите европейски поръчки за боеприпаси калибър 155 милиметра. Тази инициатива даваше възможност за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, които да ни помогнат и да преминем към стандартите на НАТО, отбеляза министърът. Заради пасивността си забавихме доста действията, ще проучим доколко е възможно в момента да осъществим тази идея, добави Тагарев, пише БТА.

Същото важи и за други инициативи като тази за поддръжка на бронетанкова техника, отбеляза той. По неговите думи България има възможности да се включи в тази дейност.

Вече не става въпрос само за предоставяне на въоръжение на Украйна, а и за изграждане на капацитет, на бази за ремонт на техниката, за подготовка на украински военнослужещи, за почистване на мини, които са с хиляди на и около фронта, посочи министърът. За съжаление, въпреки предоставената от нас помощ, войната продължава с много високо темпо. Много голямо впечатление ми направи абсолютната ангажираност на всички страни тук, с много ясното разбиране, че помощта за Украйна означава гарантиране и на нашата сигурност, допълни той по повод завършилата среща на министрите на отбраната от алианса.

Трябва да бъдем проактивни навътре в системата и към нашето общество, заяви той по повод намерението да се обособи структура към Министерството на отбраната за борба с дезинформацията. Чувал съм, че е имало такива идеи и по-рано. Трябва да видим как трябва да се пренасочи капацитетът, за да бъдем активна страна в стратегическите комуникации. Държавата трябва да има и има такива структури, въпросът доколко е ефективна тази комуникация, поясни министърът.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 339340 | Одобрение: 54395
Днес обсъждаха даването на танкове на Окрайна....Имаме 80 действащи Т-72 и 270 в резерв.....Имаме 400 броя Т-55 в резерв.....Надяват се, подчертавам НАДЯВАТ се да получим западни танкове, може би Леопард за по-евтинко, ама няма да стане....В момента всички НАТОвски държави отделят внимание на Окрайна и им дреме за България.....Също като разговорите за ескадрила използвани Ф-16 с Холандия и Белгия.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
Off Road (преди 10 месеца)
Рейтинг: 24635 | Одобрение: 6220
Естествено, цялата работа е за пари. Много пари. Даваме си останалите ракетни комплекси, щото са стари раиш, и ще ни нахлузят плащането на "нови" дето са по-слаби по възможности от тия, дето ще дадем. Комисионните, никой не вижда къде отиват, щото са по офшорни сметки. Самолетчета нещо?
1
0
kjk (преди 10 месеца)
Рейтинг: 36322 | Одобрение: 4107
Ракетата Вихър е с кумулативен заряд пробиващ 1 метър броня, независимо от това дали е снабдена с активна защита. Нейната максимална далекобойност е 10 километра през деня и 6 километра нощем. Лети със скорост от над 600 метра в секунда. Кумулативната огнена струя проникнала в танка убива гарантирано екипажа му, а отпраните бронирани листове говорят и за малка експлозия вътре в корпуса му.Ангелче
5
0
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 339340 | Одобрение: 54395
Търси някой да му помогне да нагълта бастуна с дръжката.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Радостин (преди 10 месеца)
Рейтинг: 128269 | Одобрение: 4674
Не сме спрели да й помагате, нали приютихме украйнци за отглеждане.
Всеки да си получи заслуженото !
3
0
Серж (преди 10 месеца)
Рейтинг: 160512 | Одобрение: 31562
През 1982 завършва ВНВВУ, служи ЧЕТИРИ години и през 1989 г. защитава доктрорантура в Академия "Жуковски" СССР....Ние - от плебса прослужвахме по 10 - 12 години за да отидем в тази академията и пак нямаше гаранция...И този верен член на Българската Комунистическа Партия, сега е най - отявлен привърженик на НАТО и САЩ... Голяма работа е катарзисът, явно...:wassat:Болест
5
0
Марио (преди 10 месеца)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Срам!!!Ангелче
6
2
ас (преди 10 месеца)
Рейтинг: 148695 | Одобрение: 23395
подмяната ще подари всичкото така наречено "саро" вооръжение по бързо от колкото отнема на една новина да се разпространи във фб. само гледайте утре в други ден ако им заповядат от някое посолство ще пратят и жива сила.
4
2
kjk (преди 10 месеца)
Рейтинг: 36322 | Одобрение: 4107
Същия смотаняк като дългия с ферарито!!!Шокиран
2
6
Горан (преди 10 месеца)
Рейтинг: 12779 | Одобрение: -5056
https://www.mediapool.bg/shefat-na-avtovaz-ne-mozha-da-zapali-novata-lada-po-vreme-na-prezentatsiya-news348710.html цирк, всичко руско е боклук
да ама не

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама