Така ще изглежда новата сграда на Карин дом под стадион "Спартак" във Варна

04.03.2020 / 13:39 3

Архитектурно студио от Берлин е победител в международния конкурс за изграждане на нова сграда на "Карин дом" във Варна, стана ясно днес на пресконференция в общината. В Обединение UNAS Studio участват българката Биляна Асенова и Саша Чабати, съобщиха от Община Варна. 

В надпреварата са се включили 174 проекта от 48 държави от цял свят. Класираният на първо място архитектурен екип ще бъде поканен да сключи договор за изработване на технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на новата сграда.

Миналата година Община Варна дари на „Карин дом“ имот от 2450 кв. м. на ул. „Дойран“, където ще бъде реализиран проекта за нов модерен комплекс за социално-здравни и образователни услуги за деца с увреждания и техните семейства. Новата сграда на "Карин дом" ще бъде триетажна, със застроена площ от около 600 кв. метра, което е около 25% от терена. Останалата част ще бъде дворно място със зелени площи и дървета. Комбинацията от функционалност и изпълнимост е бил водещият критерий за избор на проекта.

 

Екипът на Обединение UNAS Studio ще получи  възнаграждение в размер 100 000 евро. Изграждането на сградата трябва да приключи до 2022 година. Финансирането е в размер на милион и половина евро, осигурени от датската фондция "Велукс", обясни Мая Донева, изпълнителен директор на „Карин дом“.

 

„Благодаря на всички, които подкрепят каузата „Карин дом“. Вярвам, че международното жури е избрало най-доброто предложение“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че друг социален проект – Социалната чайна, също започна от нулата, но  благодарение на усилията на много хора, вече е добър пример за успешна социална инициатива.  През 2015 г. Община Варна подкрепи идеята като  предостави сграда в центъра на града за ползване в срок от 5 години.

 

В пресконференцията участваха арх. Мартин Христов, председател на журито, арх. Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна, арх. Феликс Япарсиди, арх. Явор Панев и адвокат Цветя Йоцова – част от организаторите на конкурса. Международният конкурс за нова сграда на Карин Дом се реализира в партньорство с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България.

 

Класирането на проектите:

Първо място - Обединение UNAS Studio, Биляна Ивова Асенова, Саша Чабати – България - Германия;

Второ място - Обединение Denis Olegovich Antokhin - Nikolai Vladimirivich Bukhantsov, Galina Isaevna Sheveleva, Victoria Victorovna Dumanova – Руска Федерация; 

Трето място - atArchitecture Avneesh Tiwar, Индия;

Четвърто място - Проектантски колектив ПОВ (POV) - Божидара Делчева Вълкова – Вълкова, Мария Пeнева Гяурова, Борис Емилов Тикварски, Майк Стийв Фритч, гр. София, България;

Пето място - Колектив NADA, Антонина Тритакова, Азалия Саргсян, Георги Рачев Събев, гр. Ямбол, България;

Шесто място - UUNGOO ARQUITECTOs - Alberto Reques, Diego Penche Perez, Испания"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
5
стоян (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2093 | Одобрение: -6457
Най-вероятно, делата които водеха собствениците (наследниците) са приключили положително. Сега кметството, просто трябва да освободи терена и хората да си правят каквото искат там
1
2
Ко? Не! (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2175 | Одобрение: 715
Ако изглежда така аз ще си отсека едната ръка. Първо на първо забравете за зеленината. Тези 50 годиншни дървета и обширна тучна зеленина ще е мираж. От там нататък ще плоснат сградата, която също няма да изглежда като на рендерите. Забравете за точно такива витрини и остъкления, както са показани. Ще сложат едно ролпластче и работата е 6 направо. Дано да греша, но не ми се вярва.
0
4
Голям праз (преди 2 месеца)
Рейтинг: 8634 | Одобрение: 2789
А кой ще "прилапа"  старата, по-точно парцела??? Преди около 5 год. искаха да намалят парцела на две и половината да се продаде, но тогава нещо не се получи. Да видим сега!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама