Търговия със стоки на едро във Варна с ръст от 33 % за година

14.03.2023 / 11:34 0

Булфото

По окончателни данни на Националния статистически институт за 2021 г. нефинансовите предприятия във Варненска област са реализирали продажби на едро на стойност 6,2 млрд. лв., от които над 80% са от нехранителни стоки, а станалите над 19 на сто - от храни, напитки и тютюневи изделия. Това отчитат от Териториално статистическо бюро – Североизток, предаде Дарик.

В сравнение с предходната година обемът на продажбите на едро в номинално изражение нараства с близо 33%, като е отчетен ръст както на продажбите на нехранителни стоки, така и на продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия

Продажбите на дребно са на стойност 3,45 млрд. лв., като отново преобладават нехранителните стоки с дял от 72 на сто.

През 2021 г. в област Варна са работили 12 039 търговски обекта за продажби на дребно. С най-голям относителен дял са магазините и павилионите – над 64%, следват подвижни обекти за разносна и развозна търговия (вкл. автомати) - 19.5%, складове за продажба на дребно – близо 10 на сто, будки и сергии в стационарната търговска мрежа - 5.6%, бензиностанции и газостанции - 1%.

Магазините и павилионите намаляват с над 2% спрямо предходната година, като намаление е отчетено както при магазините и павилионите за нехранителни стоки, така и при тези за храни, напитки и тютюневи изделия.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама