Търсят се 250 000 лв. за ремонта на "Радецки"

11.02.2019 / 21:13 7

Кампания за спасяването на кораба "Радецки" организират няколко неправителствени организации. Корабът-музей се нуждае от средства, за да премине технически преглед, който е задължителен на всеки 5 години, съобщава БНТ.


Божин Божинов, капитан на парахода: Корабът "Радецки" е вече на 70 години.

"Радецки"е единственият плаващ кораб-музей в Европа. На всеки пет години обаче той се среща с един и същ проблем - липсата на средства за технически преглед. 

Александър Николов, председател на Сдружение "Енергийно бъдеще за България": За да продължи плаването на кораба, са необходими едни средства, немалко средства, по предварителни разчети от порядъка на 250 000 лева.
"Радецки" плува гордо не само в стихотворенията, учени наизуст. Ученици от цялата страна стигат до Козлодуйския бряг, за да си припомнят историята.

Божин Божинов, капитан на парахода: Децата на България го искат. Тук са съхранени националния дух на българина, традициите и спомена за нашата славна история.
Дарителската акция е вече факт. Но отвъд молбата към всички граждани, прозира още един призив и той е към държавата - националните институции да започнат да се грижат за кораба-музей.

Боян Ботьов, председател на Фондация "Христо Ботев": Да няма горчивото усещане в обществото, че тези институции нямат адекватно отношение към културните паметници на България.
И опазването на историята да не виси на косъм на всеки 5-години. 

Дарителската акция ще продължи до 3-ти март.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама