Тъжна вест за литературата ни! Напусна ни голям писател и преводач, създателят на Библиотека "Галактика"

08.06.2019 / 13:08 0

снимки: Фейсбук 

Известният писател, преводач и книгоиздател Милан Асадуров напусна този свят. Това обави днес неговото семейство в социалната мрежа Фейсбук. 

Милан Асадуров е български писател, книгоиздател и преводач на научна фантастика. През целия си живот той беше една от най-важните личности в литературния живот на Варна.

През 1979 създава и става първият отговорен редактор на фантастичната поредица „Библиотека Галактика“. Превежда няколко книги на Братя Стругацки („Пикник край пътя“„Бръмбар в мравуняка“„Вълните усмиряват вятъра“„Времето на дъжда“„Обреченият град“„Приказка за Тройката“).

Редактор е на алманаха „Фар“ и на научно-популярната поредица на варненското издателство „Нептун“, където издава книги на Тур Хейердал, Жак-Ив Кусто.

През 1982 г. заедно с фотографа Ангел Златанов пътешества от Крапец до Ахтопол и написва цикъла от 12 статии за историята на „Фаровете по българския черноморски бряг“. Бил е главен редактор на списание „Корабостроене и корабоплаване“ и директор на издателските къщи „Галактика“ и „Сталкер“.

От края на 90-те години публикува фантастичната трилогия „Истории за Нищото“, превежда Даниил Хармс(„Случки“) и Лев Гумильов („Етногенезисът и биосферата на Земята“).

Редактор е на първия и единствен фотоалбум за растителния и животинския свят в Черно море, дело на подводния фотограф Любомир Клисуров – „Черно море под водата“ (2008).

В края на 2011 г. издава в 61 номерирани и 40 „незаконни“ екземпляра автобиографичната книга „e-book. През 2013 г. излиза „Който следва Пътя“ – петата книга от „Истории за Нищото“.

Резултатите от 33-годишите си изследвания на историята на фаровете публикува в 2014 г. в книгата „Фаровете в Стария свят от древността до наши дни“.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тукПоследни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама