Тъжно: Библиотека „Рапана“, която се превърна в емблема на Варна, вече я няма (снимки)

07.11.2018 / 15:05 16

снимки: „Петел“

Откритата библиотека „Рапана“ на входа на Морската градина във Варна вече е в историята. Лекото съоръжение беше премахнато днес, а следите от него – разчистени пред очите на разочарованите варненци, които бяха свикнали с нетрадиционното място за четене.

Библиотеката, достъпът до която беше напълно свободен, се появи в края на август миналата година. Създатели на популярното архитектурно съоръжение са Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов. За разлика от повечето обекти, които се повяват в градската среда напоследък, „Рапана“ спечели овации както от гражданите, така и от специалистите.

Въпреки че леката конструкция по принцип не е предвидена да издържа на открито целогодишно, библиотеката остана на мястото през миналата зима. Ако беше останала и тази обаче вероятно щеше да стане опасна и да се разпадне от само себе си.

Има вероятност в бъдеще да бъде поставена ново подобно съоръжение, което да е от по-устойчиви материали. Дали и кога това ще стане – засега не може да се каже със сигурност.

Наред с всички положителни емоции, които създаде „Рапана“, тя стана и малко горчив символ на манталитета на някои граждани във Варна.

Нейните рафтове, на които бяха оставени книги, събрани основно от дарения, не веднъж бяха опразвани почти напълно от хора, които действаха на принципа, че общото е общо само докато някой не си го прибере. Къде отиваха книгите? Според някои – за подпалки, според други – за продажба за по някой лев. А други може би просто не са върнати, защото има и такива, които просто нямат навик да връщат неща.

Така или иначе, „Рапана“ ще се запомни с добро, а създателите и инициаторите за нейното относително кратко, но ярко съществуване, заслужават ръкопляскания, както и всички награди, които им бяха (или не бяха) присъдени.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
До цървуланата Еси (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Точно това се прави в библиотека-книгите се ВЗЕМАТ, за да се прочетат. Друг въпрос е, че трябва да се оставят други книги насреща.  Патка си и патка ще си останеш.
3
0
дедо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Рапана го няма , но селяндурите са тук!
5
0
Еси (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Замисълът добър,изпълнението с много подръчни материали и не до там естетически.Но в по-голямото време се използваше за да се събират пенсионерите на приказка,да стоят на завет , да  се  крият от силното слънце или от дъжда,нищо лошо в това ,но все пак целта беше коренно различна, а аз съм била неволен свидетел как възрастни хора си вземат книги и си тръгват ,добре облечени и  с вид на интелигентни хора ,но манталитета си е манталитет,вари го печи го от цървул  трандафор не можеш да направиш. 
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
елате да видите как е в немско- има просто един метален, добре премислен шкаф-книгите блестят, хората пазят.
3
1
Уйчовия материал (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да, много българи мърморят, карат се, проклинат - и забравят да се усмихнат на хубавото. Читалнята за размяна на книги беше чудесна. Всеки ден някой носеше книги, други четяха, някои си вземаха - и потокът не спираше и мястото беше любимо. Аз съм един от тези, които вземат книги и не връщат. Взел съм 2 или 3. Без да съм оставил. В момента съм приготвил 100 - 200 други книги за даване там. И нямам нищо напротив някой да си ги вземе, чете, рециклира и ползва със здраве и удобство.
8
0
уйчо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тъжна картинка, уважаеми форумци, мноооого тъжна. А до вчера беше направо трагична. Защо? Защото рапана стоеше с 5 книги на единия рафт, изтърбушен и окраден. Емблема на Варна ли е бил или на нещо друго? Тези, които го създадоха с една благородна идея, не успяха с нея, но успяха в нещо друго – да ни покажат какви сме! Да ни накарат да се замислим по темата за МАТЕРИАЛА, която много обичаме да предъвкваме. Какво можем сега да кажем по въпроса? Материала е калпав! Материала плюе комунисти и гербаджии, кметове и общинари, и всички, които са на голямата софра, защото го е яд не толкова на тях, а на самия себе си, че не може да седне там и да краде на воля, а трябва да се задоволи с една мизерна книжка за утеха. Ако обаче му се удаде възможност, не можеш го позна! Рапана е паметник на нищожествата и дребните душици, които не се свенят да опорочат нищо за дребна изгода. Боже прости!
4
1
Ела във форума (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Петнайсе иляди на ветеро ...!
4
0
1 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ТАМ НЯМАШЕ КНИГИ. ТАЗИ "БИБЛИОТЕКА" БЕШЕ ПРАЗНА ВИНАГИ!!!!! ДА , ИДЕЯТА Е ПРЕКРАСНА. НО..... НЯМАШЕ НИТО КНИГИ, НИТО ЧЕТЯЩИ.
11
0
дедо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Лайно да е , аванта да е!Крадливи селяндури!
10
3
Следващия Видин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
То Варна я няма, вие за емблемата на Варна се притеснихте...
8
5
гонзо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
и сега къде ще пикаем нощем? нямате сърце
4
6
тарикат пенсия (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ей че хубаво си седяхме вътре пенсиите бяхме дръпнали 2пейки на завет
8
0
Веско (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И аз съм оставял книжки там, когато минавам с колело.
9
1
Toto (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Който иска да чете намира градската библиотеката и без много шум си прави удоволствието. 
9
3
Rocket (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Баш Бай Брадър - благодарим ти за добрината и за грижата Усмивка
16
2
Говори Бай Брадър. (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Говори Бай Брадър. Туфлеци, вземам си библиотечката. Щото миндили с миндили,  то туй е за четене, бе. Хич не е за вац, прости фитки. Бай брадър ву обича и ще монтира една скара бир, да ви ходи на интелекта.  Иначе много ви знаят балалайките по форумите, тюфлеци уядени
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама