Тъжно: Библиотека „Рапана“, която се превърна в емблема на Варна, вече я няма (снимки)

07.11.2018 / 15:05 16

снимки: „Петел“

Откритата библиотека „Рапана“ на входа на Морската градина във Варна вече е в историята. Лекото съоръжение беше премахнато днес, а следите от него – разчистени пред очите на разочарованите варненци, които бяха свикнали с нетрадиционното място за четене.

Библиотеката, достъпът до която беше напълно свободен, се появи в края на август миналата година. Създатели на популярното архитектурно съоръжение са Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов. За разлика от повечето обекти, които се повяват в градската среда напоследък, „Рапана“ спечели овации както от гражданите, така и от специалистите.

Въпреки че леката конструкция по принцип не е предвидена да издържа на открито целогодишно, библиотеката остана на мястото през миналата зима. Ако беше останала и тази обаче вероятно щеше да стане опасна и да се разпадне от само себе си.

Има вероятност в бъдеще да бъде поставена ново подобно съоръжение, което да е от по-устойчиви материали. Дали и кога това ще стане – засега не може да се каже със сигурност.

Наред с всички положителни емоции, които създаде „Рапана“, тя стана и малко горчив символ на манталитета на някои граждани във Варна.

Нейните рафтове, на които бяха оставени книги, събрани основно от дарения, не веднъж бяха опразвани почти напълно от хора, които действаха на принципа, че общото е общо само докато някой не си го прибере. Къде отиваха книгите? Според някои – за подпалки, според други – за продажба за по някой лев. А други може би просто не са върнати, защото има и такива, които просто нямат навик да връщат неща.

Така или иначе, „Рапана“ ще се запомни с добро, а създателите и инициаторите за нейното относително кратко, но ярко съществуване, заслужават ръкопляскания, както и всички награди, които им бяха (или не бяха) присъдени.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама