Тази нощ връщаме часовника с час назад

29.10.2016 / 08:55 1

На 30 октомври трябва да върнем стрелката на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. Всъщност то е общоприетото астрономическо време, докато лятното часово време е извънредно.Променяме стрелките на часовника, за да може да използваме максимално дневната светлина, така че да съвпадне с активните часове от деня, обяснява пред Дарик  Северина Йоргова от Регионалния исторически музей в Шумен.Тя пояснява, че смяната на часа се прави през 1916 година в Германия по време на Първата световна война. По-късно това започва да се прави и в Англия, казва тя.

В България тази практика е въведена през 1979 г. с Устав на Министерски съвет.

Така през пролетта преминаваме от астрономическото време към лятното часово време. Това става всяка година събота срещу неделя, през последната седмица на март, в 3 часа сутринта местим часовника с един час напред - 3:00 става автоматично 4:00.

През есента се връщаме към астрономическото време - всяка година събота срещу неделя, през последната седмица на октомври, точно в 4:00 часа сутринта сменяме часа с един час назад. Тоест 4:00 часа сутринта става автоматично 3:00 часа сутринта.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
caisa (преди 7 години)
Рейтинг: 8411 | Одобрение: 1931
ТОВА ХИЧ НЕ МИ Е ЛЮБИМО
НАЙ-ЗАБАВНИТЕ СЪВРЕМЕННИ ДЕТСКИ СТИХЧЕТА

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама