Технологиите, които преобърнаха лечението на рака: Кибернож

13.03.2019 / 14:19 0

Позволява лечение на тумори, които не могат да бъдат оперирани или операцията би била твърде сложна

Всички сме чували за него, но малцина знаят какво представлява или как работи. Въпреки наименованието си, устройството не прави разрези. Киберножът направи възможно радиохирургичното лечение на тумори, които не могат да бъдат оперирани по класическия начин. За възможностите и характеристиките на това устройство разказва проф. д-р Енис Йозяр от болница Acıbadem Maslak.

Какво е Кибернож?

Киберножът (CyberKnife) е роботизирана система за радиохирургия, създадена за лечение на ракови образувания по цялото тяло. Всъщност, Киберножът представлява усъвършенстван линеен ускорител, поставен върху роботизирана система. С помощта на това устройство радиационното лъчение се използва фокусирано, като заболелите тъкани се третират с високи дози, а здравите са защитени в по-голяма степен от ефекта на облъчването. Благодарение на роботизираната технология, контролирана от компютри, устройството се върти около пациента, сякаш танцува, и прилага облъчване от стотици различни ъгли.

Кои видове рак може да лекува?

Кибернож се използва както за злокачествени, така и за доброкачествени туморни образувания навсякъде по тялото и в мозъка.

Лечение с кибернож може да се приложи при всички лезии в областта на мозъка, главата и шията, без ограничения относно размера и местоположението им, както и при тумори, разположени в близост до жизненоважни органи, които трябва да бъдат предпазени от увреждане. Използва се и за лечение на метастази, артериовенозни малформации, и при някои функционални заболявания.

Освен това, той може да бъде използван при рак на белите дробове, рак на простатата, тумори на гръбначния стълб, рак на панкреаса и метастази, които не могат да бъдат лекувани с други методи и са малко на брой.

Прилага се и при някои тумори, които в миналото не можеха да бъдат лекувани или лечението носеше риск от тежки последствия - например при пациенти с тумори в зоната на очите, които има опасност да изгубят зрението си, или такива със заболявания на гръбначния стълб, които са свръх чувствителни към радиация. Сега при тях е възможно безопасно да се приложи радиотерапия с кибернож, без да се уврежда пациента.

При повторно възникващи тумори в зони, които вече са били подложени на лъчетерапия, също може да бъде приложен кибернож.

Какви са предимствата на лечението с Кибернож?

Киберножът се прилага като алтернатива на хирургията, но въпреки наименованието си не включва разрез. С негова помощ неоперабилни, малки и трудни за достигане лезии могат да бъдат лекувани с точност до милиметър, като се намалява до минимум увреждането на здрави тъкани. Лечението може да се приложи в една единствена или до 5 лечебни сесии, в зависимост от случая.

Туморът и движенията на пациента се проследяват в реално време с помощта на компютърно контролирана роботизирана технология и образна система. Така всяка промяна в местоположението се улавя и лъчението се коригира незабавно. Възможно е да се приложи лечение едновременно върху множество тумори.

Лечението е безболезнено. Поради това не се налага поставяне на анестезия.

Как се прилага лечението?

Прилагането на лечението с кибернож започва след поставяне на пластмасова маска на лицето на пациента. По време на самото лечение пациентът лежи върху маса, която се управлява от роботизирана система и може да се движи в 6 посоки. Включва се и система за образно насочване, която определя местоположението на тумора и следи за движения, за да промени позицията на пациента при необходимост. Благодарение на нея могат да се лекуват тумори на белите дробове или на черния дроб, които изместват локацията си при дишане. Затова от пациента не се изисква да задържа дишането си или да диша равномерно. Компютърно контролираното роботизирано устройство се върти около пациента и извършва лечението от стотици различни ъгли, с 0.95 мм точност при облъчване на целта.

Какви специалисти прилагат лечение с Кибернож?

В болници Acıbadem лечението с кибернож се осъществява от екип, който се състои от: специалисти по радиационна онкология; специалисти по медицинска физика, които са отговорни за качеството на приложеното лечение; технически специалисти в областта на радиотерапията, които боравят с апаратурата; лекари и сестри; административни и помощни екипи, които са готови да посрещнат всички въпроси и нужди на пациента.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

 

 

*реклама

 

 

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.htmlПоследни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама