"Телеграф": Грози ни кошмарно бедствие! Втори Чернобил е надвиснал над България!

21.04.2017 / 10:14 11

Снимка Булфото

78 потенциално опасни бивши сондажи и мини на закрития уранодобив, пръснати в цялата страна, заплашват чистотата на въздуха и на питейните води на милиони български граждани, пише "Телеграф".

Само 33 от обектите са под контрола на "Екоинженеринг". Това е фирмата, на която е възложено с министерско постановление да махне последиците от уранодобива, да почисти и да прави мониторинг на опасните райони. В Южна България бившите уранови мини са най-много. В Родопите те са четири: около Елешница, Доспат, Смолян, Велинград. В Тракисйката низина са Стряма и Раковски около Пловдив, Ямбол и Тополовград, сочат данните на Изпълнителна агенция по околната среда, допълни Блиц.

Уранови мини е имало и в Монтанско, Симитли, Сливен и Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Силистра, Варна и Добрич. Втори Чернобил е надвиснал над България. Потребителите вече търпят последиците от безхаберието на институции, замотаване на информация за замърсяване с уран и алфа-активност на питейни води, коментира Емил Георгиев, главен секретар на Федерацията на потребителите, след среща със специалисти от БАН по проблемите с открития уран в питейната вода на Хасково, коментират от "Екоинженеринг".

Фирмата взима проби и изследва подземни руднични води в акредитирана лаборатория. Всички данни и резултати се предават на Националния институт по радиобиология и Министерството на здравеопазването. Общините и населението могат да получат тази информация само по Закона за достъп до информация, ако подадат съответното запитване. В района на табаните на рудниците около град Сливен се наблюдават повишени стойности на радиационния гама фон, които се дължат на по-високото съдържание на естествените радиоактивни елементи в скалния материал, формиращ табаните, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството.

Няма охрана на закритите бивши уранови обекти. Счетено е, че след като са ликвидирани и затворени минните изработки, не е необходима охраната им.
 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
кака (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Мините са на комунистите, те ги  ги експлоатираха и приватизираха и изоставиха ама не ги обезопасиха. Търсете БСП те най-добре знаят какво са правили. Да спрат да обвиняват щото народът поумня и ги освободи от власт и БСП много са нещастни !
1
0
do Manev (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
korekcia kum gornoto ne upravliavat
1
0
do Manev (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
gn Manev  pisha do vas zashtoto na tezi komunisti ni da otvorish glavite nikoga niama da se premiriat che za 3 ti put vecher shte upravliavat no iskam da ima poveche hora koito misliat kato vas te v momenta zmii bulvat samo i samo da vsiavat strah TE NIKOGA NIAMA DA SE PREMIRIAT CHE VECHE NARODA NE IM DAVA VLADST  a tazi elena yoncheva riapa da yade edna jurnaslistka hranena tolkova godini ot naroda
1
0
ilili до манев (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Молиме ,малоумните и малограмотни -да прочетат повече преди да се изказват --за заплахата наречена У Р А Н
7
1
НИКИ (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 РАЗДУХВАЙТЕ ОЩЕ ТЕЗИ НОВИНИ И ЩЕ ЧАКАМЕ ТУРИЗЪМ ТОВА ЛЯТО . А СПРЕТЕ СЕ МАЛКО И НАПРАВЕТЕ НЕЩО ВМЕСТО САМО ДА ЛАЛАТЕ.  КОЙ АКО НЕ ГЕРБ Е ТРЯБВАЛО ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СЛЕД КАТО ТОЛКОВА ВРЕМЕ   СА НА ВЛАСТ ЗНАЕЛИ СА ЗА ПРОБЛЕМА И  СА СЕ ПРАВЕЛИ НА РАЗСЕЯНИ., ВСЕ ДРУГИ СА ИМ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО. :errm:
2
5
избирател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А за Сливен - точно над рудника е вилнна зона и там се полива с вода директно от рудника. Вече 25 години. И всички знаят какво правят, и очевидно са здрави. 
5
1
избирател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не знам защо се създава тази истерия. След като закриха уранодобива изхарчиха много пари за рекултивация на терените. Сега пак ли пари ще искат? А ми онези многото дето ги изхарчиха ще ги връщат ли? 
4
11
манев (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
бааасси коментарите. Абеее хорааааа, тия мини са затворени преди 15г. Какви ГЕРБЕРИ са ви поникнали в тъпите глави? 
13
4
до АЗ (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Последните 10 години ГЕРБ разсипват България, а познай кой трябва да контолира мините
7
7
Той! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Разбира се, че ГЕРБерастите са виновни! Нали властта е в тях през последните години. Кой според теб е отговорен. До сега защо не е имало проблеми и те защо не са взели мерки?!
9
10
Аз (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 И моля, кажете откога са тези уранови мини, защото червения плювалник Йончева обвинява ГЕРБ за това!
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама