Теменужка Петкова: Факт е първата доставка на втечнен природен газ от САЩ

31.05.2019 / 12:45 4

Късно тази вечер на терминала на пристанището в Ревитуза, пристигна танкерът, натоварен с първата доставка на втечнен природен газ от САЩ. Доставката е на конкурентни цени. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в Министерски съвет, пише novini.bg.

Тя добави, че това е една много сериозна крачка към либерализацията на пазара на природен газ у нас. Доставката е в изпълнение на договора, който „Булгартрансгаз“ сключи с доставчика „Колмар“.

„Правителството работи много сериозно за диверсификацията не само на думи, а и на практика“, подчерта Петкова.

„Количествата за първите три месеца на годината са 90 милиона кубични метра газ. Очакваме и втората доставка. Това е важна стъпка за българския енергиен сектор. Изпълняваме поетите ангажименти“, каза още Петкова.

"Ще поискаме от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г." Това каза Николай Павлов, директор на „Булгаргаз" по време на брифинг във връзка с доставката на втечнен газ от САЩ.

„Булгаргаз" много внимателно следи динамиката на борсовите пазари в Западна Европа и съответно в дългосрочните петролни индексирани договори отново в Западна Европа, за да сверим къде сме ние", коментира той.

"Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари на природен газ, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дъгосрочния договор с наши партньори", заяви Павлов.

Той уточни, че „Булгаргаз" като секторен възложител не попада в приложното поле на Закона за обществените поръчки, но от дружеството са решили, въпреки всичко да подадат открит, прозрачен търг, на който да са ясни всички условия, по които съответните търговци ще участват. „Получихме три оферти и трите бяха на цени по-ниски от действащата в момента доставна цена", заяви директорът на „Бургаргаз" и уточни, че от новата доставна цена на българския потребител ще се възползва от есенно-зимния сезон.

„Булгаргаз" може да води преки преговори с търговци и да сключва сделки. В този ред бяха получени две оферти от холандската компания за доставка на природен газ и от български голям търговец на природен газ. Трите оферти бяха на цени икономически по-изгодни от цената, постигната от търга. Това като финансов резултат мога да кажа, че ще бъде около 15 млн. лв. и естествено това ще се пренесе в цената към крайния потребител", каза още Николай Павлов.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
аз (преди 2 години)
Рейтинг: 1342 | Одобрение: 632
Министерството на енергетиката на САЩ, които нарекоха американския втечнен природен газ (LNG) "свободен газ" и "молекули на американската свобода". - Златен е тоя газ !!! 
"Аз веч нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!"
6
8
... (преди 2 години)
Рейтинг: 16045 | Одобрение: 5295
"Доставката е на конкурентни цени." Ясно защо се очаква поскъпване на тока.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама