Теменужка Петкова: Разглеждаме вариант за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

11.10.2018 / 15:36 8

Разглеждаме и варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай за ТЕЦ "Марица изток" 2 и подготовката за есенно-зимния сезон за всички предприятия, пише Пик.

„Въпросът е много актуален. Както се казва въпрос "в десятката". Това е една от най-важните теми, пред които е изправена българската енергетика към настоящия момент. Обсъждаме различни варианти. Не изключваме нито един вариант“, каза още Петкова.

По думите й ставащото с ТЕЦ „Марица Изток“ 2, се случва с всички въглищни централи в Европа. "Онзи ден имах разговор с полския министър на енергетиката. Той поиска този разговор във връзка с резкия скок на цените на емисиите. Те достигнаха нива на 25 евро на тон, нещо което е убийствено за този тип производители на електрическа енергия. Това, което полският колега предложи е всъщност всички държави, които са засегнати от такъв процес, да имаме общ подход и да обединим усилията си и да намерим решения на този въпрос. Истината е, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без тези въглищни централи. Те са 3974 МW като мощност. Българската електроенергийна система няма как да се справи без този тип мощности. Трябва да обединим усилията и да намерим най-доброто решение за този тип централи у нас, защото те са пряко свързани с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност. Разработваме различни варианти“, каза Петкова и уточни, че се разглежда и варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2.

„Знам, че този вариант предизвика доста дебати в обществото и то с основание, защото това е непопулярна мярка. Когато сме в такава ситуация, се обсъждат всички възможни варианти. Важно е да видим какви са плюсовете и минусите от всеки един от тях“, каза Петкова. По думите й трябва да се намери краткосрочна мярка, която да даде възможност до края на март 2019 г. да се направи така, че да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2.

Тя поясни, че се разглеждат и варианти за дългосрочна мярка. „До края на другата седмица ще имаме вече готов вариант с предложения, който ще бъда готова да представя пред Комисията по енергетика“, допълни още министърът на енергетиката.


 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
пляс пляс (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Туй все едно едната  кола в семейството да е дизел, а другата да е електричка и държавата да ме тупа по гърба и да ми вика браво, браво.
0
0
николай (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
и как точно ще стане- аеца ще обработва кюмюр а марицете  ядренно гориво?
0
0
Ракиджия Шкембеджия (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не се притеснявайте за съдбата на Марица 2. Ще ЗАПАЛИМ тец - а на Доган с Руски газ и въпроса ще се реши. А що се отнася до Козлодуй не я омесвайте с никого докато Южните КОМШИИ не си построят започнатата тяхна атомна централа защото договорните условия ще легнат на гърба на БОГАТОТО българско СРЕДНО съсловие!
1
0
хайдук (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Точно това е начина, да продадете АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" на американците, но за това май ще падат корони с главите !
2
0
1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЗА ДА СПАСИТЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАДНИЦИ СТЕ ГОТОВИ ДА ОБЕДИНИТЕ ЕВТИНАТА ЕЛ ЕНЕРГИЯ ОТ АЕЦ-А СЪС СКЪПАТА В БЪДЕЩЕ ЕНЕРГИЯ ОТ ТЕЦОВЕТЕ. И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ПЛАЩА.... ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
0
Веско (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе, нали се чудехме кво ще я правим тази електроенергия? Отказахте и Белене! Закривайте!
10
0
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
След обединението на ЯДРЕН РЕАКТОР с котел на вьглища що не обедините и летище София с жп гара Г. Оряховица и пристанище Бургас !
6
0
... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
аз предлагам да го "продадете" на ковачки или доган за 2000 лв, както направихте с ТЕЦ Варна
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама