Тежка дискусия за Аспаруховия парк във Варна: Общината предлага достъп на коли край плажа, гражданите не искат

16.02.2019 / 14:12 4

Гражданите на варненския квартал „Аспарухово“ не искат връзката между парка им и плажа да бъде прекъсната от улица и паркирани край нея коли. Те освен това са загрижени за това застрояването с предвидени атракциони да не засегне блатото, в което има защитени видове растения.

Това са някои от основните мнения, които се чуха по време на публичната дискусия по предложения подробен устройствен план (ПУП/ПРЗ) на Аспарухов парк. Тя беше организирана от инициативния комитет „Аспарухово“ с активното участие на общинската съветничка от БСП Милена Георгиева и неправителствени организации и активни граждани.

Основните опасения са, че приемането на ПУП-а, за който се говори вече повече от 20 години, може да отвори вратичка за подчиняването на парка на различни меркантилни търговски интереси.

В дискусията се включи активно главният архитект на Варна арх. Виктор Бузев. Той подчерта, че плана позволява единствено застрояване на малки постройки, които да са за обслужване на посетителите на парка. Бузев добави, че както в Морската градина има атракциони, които я правят привлекателно място за отдих, такива е нормално до има и в парка на „Аспарухово“. Главният архитект заяви също, че ако не бъде приет приет подробния план, няма как да се пристъпи към изготвянето на паркоустройствен план.

Една от участничките в дискусията специално обърна внимание на нуждата да се опази блатистата зона от парка, в която се откриват защитени растителни видове като блатно кокиче и орхидея. В момента предвиждането по ПУП за тази част е за атракцион. Арх. Бузев коментира, че това може да е съобразен със спецификата на мястото атракцион, който да дава възможност на посетителите да виждат тези редки цветя.

Неправителствената организация „Варна диша“ пък излезе с позиция, че ще обжалва ПУП-а за Аспарухов парк, ако бъде приет. Причината за това е решение от 2015-а година на РИОСВ, която е приела, че не е необходима специална екологична оценка на плана. От „Варна диша“ настояват такава да бъде изготвена.

По въпроса за планирания път между парка и плажа където са предвидени близо 600 места за паркиране на автомобили, мнозинството от гражданите изказаха възражение. Според тях не бива да се допуска влизането на коли в Аспаруховия парк, за да не се повтарят проблемите с Морската градина. Все пак имаше граждани, които заявиха, че възможността да се стига до плажа с кола ще помогне на бизнеса в крайбрежната зона.

Беше изразено мнение, че не е намерено и ясно решение за рибарското селище „Карантината“, което на практика влиза в територията на парка, но има друг статут.

На срещата освен граждани присъстваха и експерти, районния кмет на „Аспарухово“ Калина Белмезова, общински съветници, представители на различно политически сили, а също и народния представител от БСП Иван Иванов."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
25
4
bellis (преди 1 годинa)
Рейтинг: 257 | Одобрение: 147
защо,ако слязат от джипката и повървят пеша ще им спадне достойнството ли?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама