Тиквените семки – мощен природен лечител
Много хора не ценят, а и не знаят за здравните ползи от тиквените семки. Освен, че са вкусни като ядки, те са и добър природен лечител.
Тиквените семки са с високо съдържание на протеини, желязо и цинк.Те са и едни от най-добрите източници на магнезий. Този минерал помага за стабилизиране на кръвното налягане, изграждане на здравината на костите и дори намаляване на стреса и нервното напрежение.
Тиквените семки са здравословни за мъжете , тъй като имат високо съдържание на фитостероли, растителни химикали, които помагат за облекчаване на симптомите, свързани с увеличение на простатата и трудности при уринирането.
Суровите семки гонят паразити от тялото, също така могат да се смелят на брашно, което да се добави при правенето на хляб или други тестени изделия, съветва organicgardening.com.
*Тиквените семки включват в състава си ценни витамини
Витамините от група В действат благотворно върху нервната система и помагат за намаляване на лошия холестерол. В тиквените семки се съдържат още витамин А, С, Е и К. Наличието на толкова мощен антиоксидантен комплекс превръща тиквените семки в ценна храна в борбата със стареенето на клетките и рака. Витамин К, от своя страна, помага за съсирването на кръвта. Особено ценен е приемът му при хора със завишени нива на кръвната захар.
*Списъкът с ползите от тиквените семки не свършва дотук
Те са източник на L-триптофан - аминокиселина, която се преобразува в серотонин и помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния.
Фитостеролите в тиквените семки са нещо като растителна форма на животинския холестерол. Те помагат за намаляване нивото на лошия холестерол (LDL) в организма.
Тиквените семки помагат да се избегне формирането на бъбречни камъни, имат противовъзпалително действие и облекчават артритните болки, изключително ефикасно премахват паразити и глисти и е препоръчително да се консумират от малки деца. Маслото от тиквени семки се предписва и срещу увеличаване на простатата.
Препоръчително е, ако си ги приготвяте вкъщи, да ги печете не повече от петнайсетина минути, за да запазите възможно най-много от безценните съставки.
Можете да ги хапвате и сурови, или да си купите студено-пресовано тиквено олио. Обелените и счукани тиквени семки са идеално допълнение към домашно приготвения хляб, салатите и дори някои супи.
Въпреки, че консумирани в големи количества, тиквените семки са доста калорични, експертите съветват да разнообразяваме менюто си с тях, за да се радваме на добро настроение и здраве.
edna.bg
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!