Тодор Трайчев: Българската ми пенсия е 19 пъти по-малка от парите ми в Щатите

31.05.2015 / 13:04 2

Мила Попова, 24 часа

- Г-н Трайчев, предполагам, сте по-щастлив от всякога, след като цялото ви семейство е вече в САЩ при вас.

- Очакваше ги цялата българска общност в Сейнт Питърсбърг. И най-вече аз. Сега Теодора е с диплома от Националната гимназия по фотография, а Дани(съпругата му Даниела - б.а.) е радостна, че цялото семейство се събра след две години несигурност и очакване. Трудно ми е да опиша през какви трудности и лишения трябваше да преминем всички, след като бях ограбен от най-близките си приятели и принуден да преустановя бизнеса с производство на желирана шкембе чорба “Топъл Тоди”. Отново приех предизвикателството на съдбата и тръгнах сам за САЩ, оставяйки след себе си всичко мило на света. Добър мой приятел настани Теди и Дани в едно прекалено скромно жилище, където двете ми момичета, кучето Лиза и котката Киара трябваше да изчакат повече от две години в България, докато всичко се подреди с документите и пътуването им за САЩ. През цялото време се чувахме многократно всеки ден, а аз работех усилено в САЩ, за да мога да ги подкрепям с всичко необходимо. Вече са при мен и тук тържествено си обещахме да не се разделяме за нищо на света...

- С какво ще се занимава в Америка съпругата ви?

- След тримесечния период, през който тя свикваше с новите условия и климата, имах възможност да намеря подходяща работа и за Дани. Тя зае моето място в един от събирателните и дистрибуционни центрове на Goodwill Industries Inc. и се справя отлично със задълженията си. От дома ни до работното ѝ място отива за десет минути с колело по една слънчева велопътека. Дани работи три дни в седмицата и усъвършенства английския език. Стопанка е на голям обзаведен дом, има американско гражданство и ще се ползва от всички облаги на това общество.

- Откога дъщеря ви има американско гражданство?

- Теди има американско гражданство по наследствена линия. Преди години със служителите в посолството на САЩ в София се посмяхме, когато им казах, че ако не е красива и умна, поне някой ще я вземе за съпруга заради гражданството. За щастие, Теди е едно от най-представителните млади момичета в Сейнт Питърсбърг. Тя упорито се занимава с фитнес и йога и “обръща очите” на тълпи от най-юрнатите младежи в града. Мама и татко ѝ подариха автомобил, а тя обеща скоро да приключи с курсовете по английски.

- Ще продължи ли образованието си в САЩ?

- Предстои ѝ да запише избран от нея колеж по фотография или да започне занимания в учебно заведение по изкуства. Участията ѝ в повече от 700 концерта и тоновете златни награди от България, САЩ, Канада, Русия, Молдова и къде ли не още ѝ създадоха чувство за дисциплина и отговорност към събитията, още преди те да се случат. Спокоен съм за нея, защото в общуването ѝ с новите американски приятели има достойнство, самочувствие и гордост от това че е европейка и най-вече българка. За съжаление, Теди бързо се съгласява, когато ѝ напомня, че нашите усилия в България бяха обречени, но въпреки всичко знае добре,че Господ е дарил на българина най-красивото парче от рая.

- При вас е и кучето Лиза, което наскоро за малко да стане жертва на океана. Как я спасихте?

- Стана така, че кучето Лиза падна в океана от една висока стена пред Виной парк... Какво направих аз пред ужасените очи на семейството ми? След секунда се озовах във водата с дрехите, документите и телефона. Изтеглихме Лиза с едно въже, но аз останах дълго време в студените януарски води на океана. Не изпаднах в паника. Даже акулите, изглежда, усетиха, че трябва да стоят далече. Само с помоща на трима съвсем случайни хора, намиращи се наблизо в парка, бях издърпан на брега с натежали дрехи и разкървавени ръце. Един за всички, всички за един!

- Вие с какво се занимавате в момента?

- Основното занимание е работата ми в Goodwill Industries Inc. От тях получих така очакваното допълнение от 10 точки за пенсионирането ми в САЩ на 28 януари 2016 година. Пенсията ми тук със заплатата, която ще продължа да получавам, ще са около 19 пъти по-високи от това, което ми отредиха в България след 45 години труд – 135 лв. на месец... Пенсията ми беше 3 пъти по-малка от наема на жилището ми.

В САЩ продуцирах шоуто на Кристина Димитрова и Орлин Горанов, което премина с небивал успех. Намерих време да преведа на английски книгата си “Рой недовършени неща”, която сега шества по света под заглавието Hello, America. Направих си и стихосбирка “Кънтри с чесън” и се чудя кога ще мога и нея да преведа на английски. Искам да събера новите си песни в албум - “Господ ни е забелязал”. Те са в кънтри стил и сигурно ще изненадат тукашните музикални среди. Знае ли се!

- Добре ли ви се отрази промяната?

- От страшния диабет, с който пристигнах тук, няма и следа. Седемте хапчета, които трябваше да гълтам всеки божи ден бяха сведени до нула с фитнес, спокойствие и нормална храна. Иначе карам колело всеки ден по 10-15 километра и вече съм смъкнал двадесетина килограма. Ходя при Дани, за да ѝ правя компания.

- Имате ли често самостоятелни изяви или общи участия с Теди в Америка?

- Участията ни с Теди не са много поради належащите ангажименти - мои и нейни. Тя осъзнава, че най-важното е да изгради бъдещето си и набляга на това, докато аз се готвя да поема повече ролята на продуцент. Теодора се занимава с деца на българи в Сейнт Питърсбърг, като ги учи да пеят и танцуват, участва в организирането на партита за рождени дни на тукашни малчугани, но всичко това е малка част от идеята за радост и благотворителност, с която тя отдавна вече е свикнала.

- Успявате ли да се виждате често със сина си Пантелей (детето му от първия брак - б.а.)и запозна ли се той с Теди?

- Синът ми Пантелей е на 35 г. и изглежда ще се жени.

Искам най-сетне да стана дядо! С неговата дългогодишна приятелка - Рейчъл, сме в отлични отношения. Двамата наскоро ме водиха в един от най-изисканите ресторанти в Сан Франциско. Наблюдавах ги как се държат един с друг, как поръчват и как се хранят. Усетих, че съм прекарал много време в България, а горко на тези, които сега трябва да се учат на взаимоотношения и задължителен етикет.

- Поддържате ли някаква връзка с майка му - бившата ви съпруга и дуетна половинка Мариана?

- С бившата ми съпруга не се срещаме, не си говорим по телефона и не се обичаме повече. Мисля си, че тя ме предаде.

- Кога ви беше по-трудно да заминете за САЩ - преди 2 г. или преди 30, когато напуснахте България за първи път?

- Би трябвало да си много умен, за да знаеш как да менажираш славата и парите, когато са те навестили. Когато се отпуснеш за момент – губиш едното или другото, а те са взаимно зависими. Преди 30 г. напуснах България, защото единият от нас не устоя на личните си отговорности. Потърсих най-отдалечената територия за щастието на моето разхлабващо се семейство.

Сега буквално избягах от България, подгонен от най-голямата измама във вековната история на моята страна. Това, което става, е пълно обезличаване на всичко свято от близкото и далечно минало, пълен погром на един работлив и честен народ.

А опитах всичко през последните 20 г. в България. За мен друга съдба няма. Аз приключих с борбата и бързам да живея сега!

- Останали ли са ви записи от дуетните изпълнения с първата ви съпруга, или всичко е било унищожено от ръководството на тогавашния комсомол?

- И досега виждам как полудели демони подскачат върху златните ми записи с хитовете от края на 70-те и началото на 80-те години. Това беше решение на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз) през 1983 г. да забрани излъчването и да унищожи всички ленти на семейния тогава дует Мариана и Тодор Трайчеви. Слeд безброй концерти по всички възможни краища на България и малко преди драматичното бягството в САЩ, ДКМС избра мъжката половина на дуета за “Музикант на годината - 1983”, а държавният “Балкантон” изстреля 120 000 бройки от албума “Искам да те нарисувам”.

- По всичко личи, че обожавате съпругата си Дани. Как се поддържа така силна любовта толкова години?

- Беше мрачна зимна вечер, когато приятелят ми, по късно кум, Гейб Лабад ме изпрати да докарам с джипа си една балерина със счупен крак от ул. “Черковна” до партито ни на ул. “Горски пътник”. През цялата нощ Дани беше канена на танци от цяла рота български министри и конгресмени от САЩ, но тя предпочете да остане до мен и да слуша песните ми на китара и хармоника

На другия ден същата компания вечеряше в “Едис клъб”, когато президентът на Банката за развитие и инвестиции, Гейб Лабад, предложи на Дани да седне близо до конгресмен Тед Картър, министър Танев, негово превъзходителство... и т.н. Дани остана при мен и тогава аз скочих от стола с думите “Тази Дани не е онази от снощи. Тази е моята Дани.” След това се оженихме.

Сега вече знам, че с времето истинската любов има своя обичайна схема - възход, падение и възход. Така е и при нас. Дори се разделихме за два-три месеца. Аз полудях и Дани се премести в друго жилище. Сега всичко е различно. Вече се знаем. Тази наша любов премина през всичките изпитания на съдбата, което я прави истинска и чиста.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама