Томислав Дончев: Машинното гласуване ще реши много проблеми, но има и своите недостатъци

13.02.2020 / 17:50 8

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев разкри, че въвеждането на машинното гласуване има както положителни, така и отрицателни моменти.

"Повечето от експертите, които познават добре изборния процес, твърдят че рисковете и недостатъците на машинното гласуване са повече от предимствата и изтъкват като факт в своя подкрепа това, че то в Европа почти не съществува. Но, обществените очаквания очевидно са в тази посока, има и консенсус между партиите. Ще се съобразим и ще се опитам да преодолеем всеки от негативите му и да използваме ползите, които то предлага", каза той в предаването "Лице в лице" на БТВ.

"Кои са аргументите против? Първо, оскъпява изборния процес. Ние все още не знаем каква ще е финално цената на машините. Дори се чудим още дали те да бъдат купени или да бъдат сглобени от компоненти, които да се поръчат в различни точки на света. Дори продължават експертните разговори за вида машини, защото те са няколко вида.  Предполагат се и логистични трудности. Освен това те не решават всички проблеми, свързани с честността на вота. Ако някой е с купен глас, то купения му глас може да го изрази и на машината, а не само на хартията", обясни Дончев.

"Няма да наемаме машини, защото сметката не излиза. Наемът струва сериозен процент от самата машина и ако се приеме оттук нататък да се гласува машинно, най-логичният вариант е ние да ги притежаваме. Между 15 и 20 хиляди машини трябва да се купят. Секциите са 12 000, но има големи секции, където гласуват много хора, и там една машина няма да е достатъчна. Трябва да сме готови и за евентуална повреда на някоя машина в изборния ден, като трябва да бъде заменена с друга. Още един аргумент за това държавата да ги притежава е, че ние така си решаваме много от рисковете свързани със сигурността.

Машинното гласуване има и предимства: Първото е, че е по-лесно за много от гражданите. Второ, решава се проблема с невалидните бюлетини. Тук няма ситуация "вотът е ясен", няма как да спорим дали "тикването" или слагането на "чавка" за кого точно е било или за кого е дадена преференция. Няма как "моят" вот и "моята" преференция да не бъдат отчетени. Решава се и проблемът със сбърканите протоколи, те вече не са от компетентността на комисията, машината генерира протокала автоматично в края на изборния ден. Много ще се ускори и броенето на изборните резултати", подчерта вицепремиерът.

Той разкри и кои са големите опасения, заради които повечето европейски държави не са заложили на машинно гласуване. "Те са свързани с това, че все пак става дума за електронно устройство, което дори да не е свързано в мрежа, може да има опити за злонамерено вмешателство в изборния процес. Знаете , че киберрисковете са голяма тема. Никой не би искал дадени избори да са обект на кибер пробив. Според мен щом имаме машинно гласуване не трябва да имаме хартиен процес. Но пък има малки секции с по 300 гласоподаватели, където има редица съображения. Гласуването в чужбина не винаги е технически възможно да се изпратят и да се приберат навреме машините, така че вероятно там хартиеното гласуване ще остане като възможност", заяви още Томислав Дончев.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
Leaks (преди 8 месеца)
Рейтинг: 107 | Одобрение: 7
Питайте Цецо той ги разбира и държи правата за играта😜
Цвета рушвета
0
2
уйчо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 23846 | Одобрение: -1819
Цялата държава чака спецовете от Петела да се изкажат.
0
1
Бат Жоро (преди 8 месеца)
Рейтинг: 1668 | Одобрение: -52
Твоя проблем няма кой да го реши.Никога!
1
1
Partizanin (преди 8 месеца)
Рейтинг: 26835 | Одобрение: 6870
....машинното е по-добро от онлайн, защото през интернет има голяма вероятност за хакерска атака и манипулация, когато е онлайн. На доста места в Европа започнаха да ограничават онлайн гласуването, именно заради заради опасенията за намеса от втора и трета страна. При онлайн гласуване се изисква сигурност от възможно най-високо ниво, което пак не е гаранция. Във Великобритания предстоящите избори за кмет на Лондон ще бъдат с машинно гласуване. Например, Белгия не само, че не се отказва от машинното гласуване, но тя купи машини за гласуване за 15 000 секции и е предвидено да се гласува машинно поне в следващите 15 години. Във Великобритания от 2012 год. се използва и машинно гласуване по системата e-counting. Във Франция към момента е нормативно уредено да започне машинно гласуване на общинско ниво. В Португалия се предвижда през 2020 год. да се направи пилотно машинно гласуване, като в момента текат проектите, които го подготвят. А компанията "Смартматик" не само извършва машинно гласуване, но й е гласувано доверие да обработва резултатите от изборите в Дания. В Швейцария за всички избори има комбинация от машинно гласуване с цифрови устройства и гласуване по интернет.
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
1
1
987654 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 1348 | Одобрение: 283
а защо не се гласува през интернет там ще е най евтино както го правят в другите страни в Европа
jjjj
3
4
Partizanin (преди 8 месеца)
Рейтинг: 26835 | Одобрение: 6870
Не говори глупости за годишна поддръжка на стойност милиони. Още повече, че това е отделна тема касаеща злоупотреба с обществена поръчка на "правилната" фирма. Аз говоря за процеса, като стойност и разход, за закупуването на самите машини. Цената на такава машина е 2500-3500$, като и много от фирмите доставчици/представители предлагат и поддръжката, защото са гаранционни.
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
1
5
ас (преди 8 месеца)
Рейтинг: 50798 | Одобрение: 14453
партизан пропускаш факта че за тези машини ще се пусне поръчка. което означава милиони за годишна подръжка (нищо че се ползват 2 пъти на 4-5 години). дето се казва ако искат ще направят така че това  да излезе 50 пъти по скъпо от обикновена бюлетина. и после ще измислят някакв начин да маниполират вота пак да са навласт. и какво ти е виновна жена му набии го в негозия лъжлив задник.
6
4
Partizanin (преди 8 месеца)
Рейтинг: 26835 | Одобрение: 6870
Изборният процес не може да бъде оскъпен, по никакъв начин, нещастнико. Защото едни избори (с бюлетини) струват на държавата (данъкоплатеца) към 100 млн. лева - всеки път, а машините се купуват и плащат само веднъж, след което остават за всички видове избори, с възможност и за референдуми. Ще го набия на жена ти в задника, лъжльо....
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама