Томислав Дончев: За по-малко от 48 часа 175 фирми кандидатстваха за "60/40". Не знаем колко ще продължи кризата

02.04.2020 / 21:14 1

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев направи обстоен коментар и отговори на много зрителски въпроси в студиото на БТВ около икономическата криза, прездизвикана от пандемията от коронавируса и взетите мерки спрямо него.

"Живеем в тежки времена, надявам се да не идват по-тежки, макар че от стопанска гледна точка има индикации за това. Държавата ще се опита да помогне на всички. Моля да не забравяте, че обичайно държавата разпределя около 40 процента от БВП. Няма как с тези 40 процента, които на всичкото отгоре под натиска на кризата могат и да паднат, тя не е в състояние да покрие всичко до останалите 100 процента. Анализаторите понякога имат противоречиви оценки. Според оптимистите годината ще завършщи, образно казано, без растеж, или с лека рецесия. За съжаление има и катастрофични прогнози - загуба от над 10 процента от БВП, което за съжаление означава стопанска катастрофа", каза Дончев.

"В момента може да се гадае само какъв ще бъде броят на безработните след 1-2-3 седмици. Ние имаме различни категории хора, които са засегнати. Едните са от тези бизнеси, които са пряко засегнати от карантинните мероприятия, тоест ресторант примерно, който не може да работи. По-сложната е ситуацията с фабричните работници, които работят във фабрики, изнасящи навън. Щом поръчките са секнали, те ако не са успели да се преориентират и да произвеждат нещо друго, както някои вече направиха, там нещата ще се оправят, когато се възстанови търсенето. Зависи кога веригите на доставка ще се мобилизират, навържат наново, кога ще се върне доверието. Дори социалните психолози не могат да отговорят на въпроса след края на карантинните мероприятия, дай Боже да са по-скоро, какво ще правят хората. Дали ще има един процес на дистанциране, на отказ от пътуване, отказ от потрбеление, или в един момент, тези които имат пари, доколкото имат пари, ще потребляват", каза още той.

На въпрос какво да правят хората, които са безработни, нямат право на обезщетение и нямат право на никакъв доход, той отговори: "Единственото, което да могат да направят, е да кандидатдстват за социално подпомагане. Това е друг вид помощ, там сумите са по-малки, но те биха имали възможност да ползват такова подпомагане до една година, мисля, че е. Ако дадено лице няма достатъчно стаж, лицето има възможност от социално подпомагане. Към момента за лицата в неплатен отпуск единственото, което е планирано като мероприятие, е те да могат да ползват безлихвен кредит. Той не е безвъзмездна помощ, но е някакъв вид подкрепа. Тези мерки, които бяха разработени за няколко дни, опитваме се да ги обогатим, да добавим към тях други мерки. Нека да сканираме ситуацията - този, който бъде съкратен, той има право в едногодишен период да получава помощ за безработица. Този, който работодателят реши, че ще преодолее този период от месец и половина-два и след това ще възстанови работата - дали на ресторант, или друго, може да се възползва, ако иска, то не е задължително, да се възползва от схемата 60/40. За по-малко от 48 часа имаме 175 фирми, които са кандидатствали. Дори прогнозата да е те да са 8 процента, това са не хиляди, а десетки хиляди прредприятия. И няма логика всяка фирма да се възползва. Първо, има фирми, които въпреки кризата, отбелязват прогрес, защото примерно те шият или изготвят защитни облекла или оборудване. Имаме фирми, за съжаление, чиято дейност няма как да бъде възстановена, защото пазарът им по една или друга причина изчезна. Няма смисъл да кандидатстват за схемата 60/40, те трябва да мислят за друг бизнес. Той е за тези, които считат, че техният бизнес има бъдеще и те трябва да преодолеят тези един, два или три трудни месеца - да ги преодолеят с помощта на държавната и после да продължат", добави той.

"Държавата не може да плати всичко, това не е дефицит на щедрост, а просто държавата има отговорността да управлява парите на всички. Ние не знаем колко ще е дълъг този процес. Ако сме тръгнали например на поход за 10 дни не трябва всички припаси от храна да ги изразходваме още на втория ден. Ние не знаем още.

Държавата в същото време трябва да е способна да изплаща пенсии, защото пенсионерите са абсолютно беззащитни. Държавата в същото време ще трябва да продължи да помага на хората, които са останали безработни", добави той.

Дончев бе категоричен, че фирмите нямат право да принуждават работниците си да излизат в неплатен отпуск и поради тази причина предстоят серия от проверки от Инспекцията по труда.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Радослав (преди 11 месеца)
Рейтинг: 5062 | Одобрение: 1437
Пък и тя схемата се оказа 77/23 ,но не в полза на работодателя...
Губим България ,хораааа....
1
1
Шопа (преди 11 месеца)
Рейтинг: 6415 | Одобрение: 1430
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАЗИ МЯРКА НЕ Е ДОСТЪПНА ЗА ВСИЧКИ. ЗА ЕДИН МНОГО ВАЖЕН ОТРАСЪЛ -ХУМАННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТЯ НЕ Е РАЗРАШЕНА.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама