Той първи се подписа за независима Литва: Във Варна откриха нова паметна плоча на Йонас Басанавичус

12.02.2018 / 13:53 3

На 16 февруари Литва ще чества 100 години от постигането на своята независимост. Първият човек, поставил подписа си на официалният документ за нея, е Йонас Басанавичус. 25 години от своя живот той е провел във Варна, където е познат като д-р Иван Басанович.

За варненци той е прочут преди всичко като лекар, но Басанавичус е и антрополог и етнограф. Като активен български гражданин, д-р Басанович е участвал в нашия политически живот като член на Варненския градски съвет и на Демократическата партия във Варна, участвал в конгресите на партията в 1903 г. (София) и 1905 г. От 1902 г. е действителен член на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките.

В 1905 г. се завърнал в Литва, където изиграл важна роля в националното възраждане, довело до обявяването на независимостта на страната в 1918 г. Публикувал над 40 труда по литовска история, култура, фолклористика, филология. В негова чест е наречена улица във Варна („Д-р Иван Басанович“).

Новата паметна плоча на д-р Йонас Басанавичус е на фасадата на къщата ул. „Кръстьо Мирски“ №3, където той е живял като наемател. Самата къща е една от малкото от онова време във Варна, които са запазени в почти оригиналния си вид.

На церемонията присъства посланикът на Литва за България и Румъния - Н. Пр. г-н Арвидас Поциус. В неговото слово и думите на кмета Иван Портних беше подчертано, че фигурата на д-р Басанавичус е чудесен символ на историческата връзка между Варна и Литва, както и повод отношенията да се развиват в бъдеще.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
plabov1080 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51516 | Одобрение: 7006
Би било редно,преди да се постави паметната плоча,да се направи реставрация от общината, щом ще го припознаваме като виден варненски общественик и лекар...
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама