Трагедията в Хималаите: 25-годишна е българката, загинала при падане в пропаст

20.03.2017 / 23:19 0

Министерството на външните работи (МВнР) потвърди информацията, че 25-годишна българка е загинала в събота в Източните Хималаи.

Жената е била част от международна туристическа група, която е била застигната от снежна буря при прохода Села, недалеч от Тауанг в индийския щат Аруначал Прадеш. Според информация на спасителните екипи българката е загинала при падане в пропаст, съобщава БНР и Пик.

От външното ни министерство отказват да уточнят името на загиналата.

 

евероизточната част на Индия.

Тя е била в група с още 127 туристи, сред които и петима чужденци от Япония и Нова Зеландия.

Снежната буря се извила около 15 часа на 18 март, а армията се включила още в първия час, за да спаси туристите, сред които имало чужденци от Япония, Нова Зеландия и България. Към 17 ч. се стъмнило и цялата операция на практика била извършена вече на тъмно, съобщава bTV.

Спасителните действия продължили, докато всичките 127 туристи, включително петима чужденци, били спасени, каза висш представител на армията.

По думите му българката, която загинала, се подхлъзнала и паднала в стръмна клисура, докато се опитвала да се придвижи сама. Тялото й било извадено около полунощ.

Опитният планински водач Евгений Динчев заяви, че е учуден, че българката, загинала в снежна буря в Хималаите, се е отделила от групата на сравнително опасен терен.

"Това е сравнително опасна седловина. Били са много водачи, този превал се минава често. Явно в нашата група, в която са били българите, не са се справили със задачата", допълни Динчев.

"След като се е наложило армията да се намеси, значи положението е било изтървано. Тези планински водачи са длъжни да осигурят безопасно връщане към маршрута", каза още той.

Динчев поясни, че преходът не е кой знае колко труден и не е задължителна по-сериозна подготовка на туристите.

"За да остане тази жена сама и да се движи по опасен терен, явно времето е било една от причините, но би трябвало водачът да се движи с хората", допълни Динчев.


 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама