Тръмп нареди на НАСА: Пълен напред към Луната! И към Марс!

12.12.2017 / 09:37 11

"Този път няма само да забием знамето си, а ще изградим база"

Американският президент Доналд Тръмп издаде нареждане към НАСА да изпрати американски астронавти отново на Луната, а след това на Марс.

"Този път целта няма да бъде само да бъде забито нашето знаме и да бъдат оставени отпечатъци от нашите стъпки. Ще изградим база за бъдеща мисия към Марс и може би един ден към други по-далечни светове", каза президентът на церемония в Белия дом, цитиран от БТА.

Тръмп подписа директива, в която нарежда на НАСА да насочи повече усилия за пилотирани мисии към далечния Космос. Този приоритет получи подкрепата на депутати от двете партии. Международните агенции обаче отбелязват, че по време на изказването си Тръмп не споменава нищо за за финансирането на поисканите от него космически полети.

Експертите са единодушни, че за полет до Червената планета - Марс, който е на 225 милиона километра от Земята, са необходими огромен бюджет и върхови технически постижения.

По въпроса за пилотиран полет към Марс Тръмп отстоява целите, поставени от предшественика му Барак Обама.

Седмици преди да напусне Белия дом, Обама обяви "ясна цел за следващия етап от историята на Америка в Космоса: изпращане на хора на Марс в десетилетието, започващо през 2030 г., и гарантиране на безопасното им връщане на Земята", напомня АФП.

Новината за решението на Тръмп да обяви пълен напред към далечния Космос бе съобщена по-рано и от говорителя на Белия дом Хоган Гидли.

"Директивата "Космическа политика 1" нарежда на НАСА "да изпълнява иновативна програма за космически изследвания, за да бъдат изпратени американски астронавти отново на Луната и с времето на Марс", каза той.

Решението на Доналд Тръмп се основава на препоръки от Националния съвет за космоса.

"Той ще промени политиката за космически полети на нацията ни, за да стане Америка движеща сила за космическата индустрия, да получи нови знания от космоса и да стимулира развиването на невероятни технологии", каза още Гидли.


dnes.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
стефан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
Браво на Тръмп. Мисли за родната киноиндустрия. Нека и другите вземат пример.
5
3
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 67478 | Одобрение: 34933
Тоя филм вече го изпълниха: Мисия Марс се казваше. Тръмп има склероза
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама